2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Partra szállhatnak az oroszok Odessza környékén – közölte az ukrán vezérkar

Az ukrán vezérkar részletes közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy állnak a harcok az egyes frontvonalaknál.

Állításuk szerint az orosz offenzíva csak néhány helyen tudott előhaladni, a városokat viszont nagy erőkkel bombázzák. Közölték a Volhíniai terület közelében, az ukrán–belorusz határ mentén az oroszok mozgolódnak, de ott még mindig nincsenek harcok. 

Zsitomir környékén viszont több községnél is próbálnak előtörni az oroszok, a várost a minap erős tüzérségi csapás is érte, amelyben több ember meghalt. A közlemény szerint Csernyihivnél, Szuminál és környékbeli községeknél sem tudtak áttörni az oroszok, ezáltal pedig Kijevet sem tudták bekeríteni. 

A vezérkar szerint Harkiv térségében, illetve Kelet-Ukrajnában is nagy erőkkel támadnak az oroszok, ennek az offenzívának a fő irányvonala Lozovaja község felé tart. Az ukránok szerint az oroszok ezen a fronton szenvedik el a legnagyobb ember- és eszközveszteségüket. Innen délkeletre pedig Mariupol városának elfoglalására összpontosítanak az oroszok, a város – mint megírtuk – egyelőre kitart. 

Az ukrán hadsereg ezenfelül azt is közölte, hogy a Fekete-tengeren egy hét orosz hadihajóból álló konvoj indult meg. Azt írták, hogy 

ODESSZA KÖRNYÉKÉN SZÁLLHATNAK PARTRA AZ OROSZ KATONÁK.

Úgy tudni, hogy az odesszai partra szállást már a háború kezdete óta tervezik az oroszok. A minap Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök is egy olyan térképet mutogatott, amelyen ez a hadművelet már be volt jelölve.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató