2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Orbán Viktor: ez a krízisnek még csak az eleje

A miniszterelnök csütörtökön Beregsurányban arról beszélt, Ukrajnából érkező menekült ember ellátatlanul nem marad. 

 

Koronavírus

Eltörölte a kormány a járványvédelmi szabályokat, maszkot azonban a miniszterelnök szerint nem tilos hordani ennek ellenére sem. Orbán szerint ötödszörre is sikerült megfékezni a koronavírust, mint mondta, szakemberek javaslatára döntöttek a korlátozások eltörlése mellett. Hozzátette, hogy mindenki figyeli, hogy lesz-e hatodik hullám, mint mondta, nem kizárt, hogy az ötödik hullám volt az utolsó.

A háború következményeiről

Európában magas infláció volt, azonban ennek a veszélye tovább nőtt a szankciók miatt. Középtávon jelentkező veszély, hogy az európai gazdaság teljesítménye kisebb lesz, így újra kell mindent kalkulálni, ezt pedig nekünk is el kell végeznünk. Orbán szerint azonban ezt még nem látjuk, azonban arra van szükség, hogy minél hamarabb véget érjen a háború. Legjobban azok szenvednek, akik közel vannak a háborús térséghez, mi szenvedjük meg a háborút is és a szankciókat is - mondta.

Minél hamarabb ér véget a háború, annál kisebb lesz a bajunk

A gazdasági szankciókról is beszél Orbán. A rezsiárakat meg kell védeni a magyar családok védelmében, és az energiaárak emelkedése miatt a magas infláció veszélyét is ki kell védeni.

Újra kell kalkulálni minden beruházást egész Európában, de ezt még nem látjuk. Attól függ, hogy mikor ér véget a háború. Minél hamarabb ér véget a háború, annál kisebb lesz a bajunk. A magyar érdek, hogy békepártiak legyünk. A legjobban azok szenvednek akik a háború közelében vannak.

A választási kampány is hátrébb szorul

Orbán Viktort szíven ütötte Márki-Zay Péter kijelentése, hogy a kárpátaljaiak oroszbarátok. Ez a legközvetlenebb veszélyt hozza Orbán Viktor szerint az ott élő magyarokra.

A magyaroknak Kárpátalján mindig is voltak problémáik, de most a háború miatt nem szabad ezzel foglalkozni. A kampányban nem szabad lerombolni szerinte az ország jól felépített politikai és gazdasági. A legfontosabb a béke, és hogy kimaradjunk ebből a háborúból – mondta.

A választási kampányban háborúban nem a kampány a legfontosabb Orbán szerint, hanem a magyarok érdekét kell nézni.

Észnél kell lenni

Nem véletlenül tanácsolja Orbán mindenkinek stratégiai nyugalmat. A szomszédos országban zajló háborúnak sokfajta kifutása lehet. Lehet okoskodni geopolitikáról, biztonságról, de az érvek fölött ott van az ember is, aki meghal. Egy ilyen zaklatott helyzetben könnyű hibázni. Ezért megfontolt, higgadt döntésekre van szükség. Orbán úgy látja, hogy a baloldal a háború oldalán áll, még ha nem is tudják. Katonákat vagy fegyvert küldeni, azt jelenti, hogy részese leszünk a háborúnak. Észnél kell lenni – tette hozzá.

Aki azt gondolja, hogy a NATO megvéd minket, az téved

Németországban nagy dolog történt, néhány év múlva egy másik Európában fogunk élni – mondta arról a német bejelentésről, hogy felfegyverkezik az országot. A II. világháború nem volt ilyen, és új helyzet lesz.

Gyenge ember nem kap békét – mondta a magyar haderő fejlesztéséről. A békéhez saját erőre és szövetségesek kellenek. A NATO akkor véd meg bennünket, ha mi is készen állunk arra, hogy megvédjük magunkat. Aki azt gondolja, hogy a NATO megvéd minket, az téved. 2010-ben le volt gatyásodva az ország, sok mindent el kellett végezni, mielőtt el tudták kezdeni a haderő fejlesztését. Nem a hadsereg újraépítése volt a legfontosabb, hanem a családok, a rezsicsökkentés, a devizások. Aztán jött a migráció, de utána elkezdték a haderőt baloldali össztűz mellett. Már most sem olyan rossz a helyzet, mint tíz évvel ezelőtt. Elég erősek vagyunk, hogy mi magunk és a szövetségeseink biztosítani tudjuk a biztonságunkat.

Magyarország mindig is békepárti volt

Nem véletlen volt Magyarország békepárti már korábban is, a szankciók minket is érintenek, és nem látni még a háború hatásait. Mindent megtettünk az elmúlt években, hogy elkerüljük, ennyit tudtunk tenni.

Én nem tudom megmondani, hogy mi a Jóistenre várnak Brüsszelben

Megkezdték a munkáltatókkal a tárgyalásokat, hogy aki idejön, 3 hónap után kapjon munkát. „Mi mindenkit befogadunk, és magunkhoz hasonlóan kezeljük őket” – fogalmazott.

Ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani a miniszterelnök szerint. De támogatást egyelőre nem kapott Magyarország. Én nem tudom megmondani, hogy mi a Jóistenre várnak Brüsszelben. Nem kell várni senkire, különösen rájuk. Ez a mi bajunk, ez a mi problémánk, ezt nekünk kell megoldanunk – fogalmazott Orbán.

 A Magyarországra érkezők 70-80 százaléka továbbmegy

Nemzetbiztonsági és humanitárius feladatokról beszél Orbán. Az ideérkezők 70-80 százaléka továbbmegy. Sokakat várnak Csehországban, Ausztriában, vannak, akiknek Magyarországon van ismerősök, rokonok. De akinek senkinek nincs, annak ellátást, szállást, egészségügyi ellátást kell biztosítani. A gyerekeknek 1-2 hónap múlva iskolába kell mennie. Minden állami szervenek megfeszített munkát kell végeznie. Rengeteg önkéntessel találkozott Orbán Viktor a határon csütörtökön, akik kiválóan végzik a munkájukat.

A nigériaiak és indiaiak nem maradnak Magyarországon

Orbán Viktort először az Ukrajnából érkező menekültekről kérdezi a műsorvezető. Nagyon sokan jönnek, de szerinte még többen is jönnek majd. „Amit most látunk, az a krízis eleje” – fogalmazott. Nemcsak Kárpátaljáról, hanem Ukrajna belső részéről is menekülnek ukránok. Kínaiakkal, nigériaikkal, indiaiakkal is találkozott csütörtökön a határon. Ők nem maradnak Magyarországon, hazamennek majd a két ország között kötött megállapodás alapján.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató