2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Szijjártó Péter: Értjük, hogy az ukránok erről másképp gondolkodnak, de fegyverek szállítására nem fog sor kerülni

Szijjártó Péter külügyminiszter péntek este a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az uniós külügyminiszterek tanácsa formálisan is elfogadta az ideiglenes védelem biztosításáról szóló határozatot. Ez egy olyan irányelv, amely lehetőséget teremt arra, hogy az orosz-ukrán háború elől menekülők könnyebben részesüljenek védelemben az Európai Unióban.

Azt is bejelentette, hogy a háború kirobbanása óta összesen 140 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra. Közülük 100 ezren ukrán, 22 ezren magyar nemzetiségűek, 18 ezeren pedig más ország állampolgárai. Szijjártó szerint Magyarország fel van készülve a menekültek fogadására, az eddigieknél még nagyobb mértékben is.

Szijjártó azt mondta,

Magyarország 800 tonna élelmiszert és 200 tonna babaápolási és higiéniai eszközt juttat el Ukrajnába humanitárius segélyként.

Bejelentette, hogy a magyar kormány nem támogatná az energiaellátással kapcsolatos szankciókat, de hozzátette, ilyen szankciók egyelőre nincsenek tervben az EU részéről.

Szijjártó reagált a budapesti ukrán nagykövet kijelentésre is. Nepop Ljubov egy péntek délutánra szervezett konferencián a magyar kormány álláspontjával kapcsolatban azt mondta: „stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” és „ti lesztek a következők, Putyin nem fog megállni!”. Szijjártó kijelentette:

„Értjük, hogy az ukránok erről másképp gondolkodnak” (…) de katonák és fegyverek küldésére, fegyverszállítmányok átengedésére nem fog sor kerülni

– mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató