2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az ukrán nagykövet már azt követeli, hogy a Fradi rúgja ki Csercseszovot

Ne hívjanak meg orosz művészeket, a Nemzetközi Beruházási Bank, Paks 2, a gázügy, a rezsicsökkentés vagy orosz vakcina nem igazolhatja ártatlan gyermekek szégyenletes halálát – állítja Ljubov Nepop.



„Hálásak vagyunk a magyar kormánynak, hogy támogatja az Oroszország elleni szankciókat, az unió döntését, hogy az Európai Békefenntartási Eszköz forrásaiból segítsék Ukrajnát fegyverekkel, és azért is, hogy felajánlotta sebesült katonák gyógyítását és segítséget nyújt a háború elől menekülő ukránoknak. Hálásak vagyunk minden magyar polgárnak és az itt élő ukrán kisebbség tagjainak, akik tüntetéseken követelik a háború befejezését” – jelentette ki a Népszavának Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete. A diplomata az írásban feltett kérdésekre azt válaszolta,

ma mindenkinek lehetősége van hozzájárulni Putyin megállításához,

akár orosz és fehérorosz tisztségviselők is megtehetik, hogy elhatárolódnak tőle. Aki nem így cselekszik, felelős lesz Putyin gaztettéért.

Több fegyverre van szükségük

Azt azonban nem tartja elegendőnek, amit Magyarország és más partnereink tesznek. Akkor lehet majd ezt mondani – fogalmazott, „ha megállítottuk az orosz agressziót, Ukrajnába visszatért a béke, és a nemzetközileg elismert határok között újraépítettük országunkat. De ehhez most több fegyverre van szükségünk és arra, hogy szövetségeseink lezárják Ukrajna légterét, megakadályozva a békés lakosság további bombázását”.

Nem kérik, hogy magyar katonák vagy más NATO-tagállamok katonái harcoljanak helyettük, de támogathatják azzal, hogy politikai és szankciós nyomás alá helyezik Oroszországot, és segítik őket pénzügyileg is. Szerinte

a háború, amelyben a támadók atomerőműveiket is elfoglalják, közeledik a világhoz, és Ukrajna csak az első állomása.

Sokkal kisebb ár ma Ukrajnát megsegíteni fegyverekkel és felszereléssel, mint megvárni, hogy az oroszok elérjék Magyarország határait – vélekedik.

Azt is elmondta a nagykövet, hogy amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát, az olyan választóvonalat jelentett, amelyen számos ország megváltoztatta álláspontját. Magyarország csatlakozása ahhoz a nyolc uniós országhoz, amelyek támogatták, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státust, a magyar kormány következetes lépése, amiért hálásak. Azt állítja, Oroszországnak rá kell ébrednie, hogy a nemzetközi jog brutális megsértéséért, egy szuverén állam megtámadásáért és lakosainak legyilkolásáért hatalmas árat kell fizetnie.

Szerinte vannak bűnök, amiket nem lehet válasz nélkül hagyni

Példaként felhozza Ljubov Nepop, hogy Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, Anna Netrebko világhírű operaénekesnő pedig kénytelen volt felfüggeszteni fellépéseit, majd kijelenti, hogy a Fradi focicsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy ugyanígy tegyen orosz edzőjével. Európai üzletek és vásárlóik lemondanak az orosz árukról. ”Hálás vagyok azért, hogy Árukereső.hu portál, a Nanushka divatcég és az Átrium Bisztró példát mutatnak ebben, és erre szólítom fel a magyar bolthálózatokat is. Ne hívjanak meg orosz művészeket, 

ne nézzenek orosz filmeket! 

Semmilyen Nemzetközi Beruházási Bank, semmilyen Paks 2, gázügy, rezsicsökkentés vagy orosz vakcina nem igazolhatja ártatlan gyermekek szégyenletes halálát. Vannak bűnök, amiket nem lehet válasz nélkül hagyni. Ha szemet hunyunk az embertelenség és a barbárság felett, bele tudunk-e nézni saját gyermekeink szemébe, s örülni az alacsony gáztarifáknak?” – fogalmaz a nagykövet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató