2022. július 07. - Apollónia
EUR : 409.98
USD : 400.21
Időjárás ikon27°14°

Nekiment Ukrajna a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyaroknak

Megtiltják a kettős állampolgárok bármilyen hivatalviselését az országban -  derült ki egy csütörtök este kihirdetett elnöki rendeletből.

A Volodimir Zelenszkij nevével fémjelzett rendeletének hivatalos indoklás szerint a célja annak megakadályozása, hogy a kettős állampolgárság Ukrajna belügyeibe való beavatkozásra, függetlensége, szuverenitása és területi egysége elleni cselekedetekre legyen felhasználható.

Az elkövetkező két hónap során az ukrán kormány a nemzetbiztonsággal, Ukrajna Védelmi Szolgálatával (SZBU) közösen felméri, hogy hány kettősállampolgárt érint a rendelet, majd fél éven belül beterjeszt egy olyan törvényjavaslatot, amely alapján a kettős állampolgárok nem viselhetnének állami hivatalt, önkormányzati tisztséget, stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót és nem ismerhetnek meg államtitkokat.

Az elnöki rendelet a gyakorlatban a kelet-ukrajnai orosz-ukrán kettős állampolgárok mellett rendkívül súlyosan érinti a kárpátaljai magyarságot.

 

Frissítés:

Rengetegen átvették a hírt és törölgetik le, ugyanis ez egy tavaly alkotott rendelet. És azóta Zelenszkij már alá is írta. A hír ugyan valós, és mi biztosan nem fogjuk letörölni, hogy lássa mindenki az európai ország lépéseit. Főleg ezekben a napokban. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató