2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Német önkéntesek is harcolhatnak Ukrajnában

A német közszolgálati média, a ZDF tévé értesülései szerint német önkéntes harcosok is vannak Ukrajnában. Bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 16 ezer önkéntes érkezéséről beszélt korábban, a ZDF úgy tudja, hogy több mint ezer külföldi harcol Ukrajnában. Közülük néhány német állampolgár – ezt a berlini belügyminisztérium adataira hivatkozva írja a közszolgálati adó internetes honlapja. A tárca közölte: kisebb, tíz alatti számban ismert németek kiutazása Ukrajnába.

Úgy tudni, hogy ők az ukrán oldalon fognak majd fegyvert, legalábbis az ukrán oldalt fogják támogatni.

A német alkotmányvédelmi hivatal szerint vannak arra utaló jelek, hogy sikerült néhány (szintén tíznél kevesebb személyről van szó) „szélsőjobboldalinak” kiutaznia Ukrajnába.

Ám az egyelőre nem biztos a német titkosszolgálatok szerint, hogy ezek a németek beleavatkoztak-e már a harcokba. A berlini belügy-, igazságügyi és külügyminisztérium közösen válaszolt az ZDF híradójának kérdésére, és ebből az derült ki, hogy álláspontjuk szerint azok a németek, akik hivatalosan belépnek az ukrán hadsereg kötelékébe, háború esetén csak akkor büntethetők, ha a nemzetközi jogot megsértik.

Az is kiderült egy korábbi, a Tagesspiegel által közölt hírből, hogy a német szövetségi kormány nem kívánja német állampolgárok harcba avatkozását megakadályozni – akár még az orosz oldalon sem! – viszont a "szélsőjobboldalinak" minősített személyek kiutazását szeretnék megakadályozni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató