2022. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 384.58
USD : 363.57
Időjárás ikon22°15°

Nézőpont Intézet: Orbán képviseli jobban a magyarok érdekeit

Tízből hat aktív szavazó, azaz 61 százalék szerint Orbán Viktor jobban tudja képviselni a magyar érdekeket, mint Márki-Zay Péter a jelenlegi orosz–ukrán konfliktusban – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Az intézet felmérése alapján a baloldali kormányfőjelölt támogatóinak is csak kevesebb mint fele, vagyis 43 százalék gondolja úgy, hogy ő lenne az alkalmasabb erre.

Míg az aktív szavazók közel kétharmada szerint Orbán Viktor, tíz százalék szerint pedig Márki-Zay Péter tudja jobban képviselni a magyar érdekeket a jelenlegi orosz–ukrán konfliktusban, addig a politikailag aktívak 12 százaléka szerint egyikük sem alkalmas erre, és mindössze öt százalékuk szerint alkalmasak erre mindketten. A kormánypárti szavazók egységesnek mutatkoznak a kérdésben, 95 százalékuk szerint a jelenlegi kormányfő alkalmasabb az érdekképviseletre, azonban az ellenzéki tábor erősen megosztott ebben a kérdésben.

Mindössze minden negyedik baloldali szavazó, pontosan 25 százalék szerint tudja Márki-Zay Péter jobban képviselni a magyarok érdekeit, 24 százalékuk szerint pedig egyikük sem. Az aktív ellenzéki tábornak tehát összesen közel fele, azaz 49 százalék nem tartja alkalmasnak Márki-Zay Pétert a magyarok képviseletére. Még azok körén belül is, akik Márki-Zay Pétert szeretnék kormányfőnek, mindössze 43 százalék gondolja úgy, hogy a jelenlegi konfliktusban az ő jelöltjük tudna jobban kiállni a magyarokért, míg tíz százalék szerint a jelenlegi kormányfő.

 
A Nézőpont Intézet kutatásából az is kiderül, hogy a többség döntően konfliktuskerülő és békepárti nézőpontot képvisel. Erre mutat rá, hogy Márki-Zay Péter korábbi megnyilvánulásával szemben nyolcvan százalék szerint nem kellene fegyvereket felajánlani Ukrajnának, és mindössze 15 százalék képviselt ezzel ellenkező álláspontot. Egyaránt a fegyverfelajánlást ellenző állásponton vannak a kormánypárti – 92 százalék – és a baloldali szavazók – 64 százalék –, a fegyveres támogatás hívei ugyanakkor 27 százalékkal az ellenzékiek körében vannak nagyobb arányban, szemben az ezt szinte teljesen ellenző Fidesz-szavazókkal (öt százalék).

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató