2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Orbán Viktor: Az orosz-ukrán háborút nekünk „magyar szemüvegen” keresztül kell nézni

A miniszterelnök a 2022-es Gazdakongresszuson mondott beszédet.

Egyetlen nézőpontot kell felvenni, egyetlen szemüveget: a magyar szemüveget – ezt mondta Orbán Viktor szombaton a 2022-es Gazdakongresszuson azzal kapcsolatban, hogy szerintük hogyan kell hozzáállni az orosz-ukrán háborúhoz. A miniszterelnök hangsúlyozta: ezt a „magyar szemüveget” nem szabad felcserélni más külföldi megközelítési módokkal.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy gazdasági szempontból olyan döntéseket kell hozni, hogy a háború árát ne a magyar népnek kelljen megfizetnie. Felidézte, hogy Magyarország eddig a nyílt gazdaság hívei voltak, most azonban ez nem lehetséges, ezért a miniszterelnök szerint a feladat most az, hogy ehhez hozzáigazítsuk a magyar gazdaságot is. Gazdaság szempontból csak beszűkülést és veszteséget hozhat a háború, ezért is fontos, hogy minél hamarabb béke legyen – jelentette ki Orbán Viktor.

Azt mondta, a nyugati szankciók nekünk is fájni fognak, de ha szerencsénk van, akkor nekünk kevésbé. Tájékoztatása szerint a magyar agrárgazdaság külföldi kitettsége még menedzselhető, az import viszont már nehezebb kérdés. A háború az import 15 százalékát érinti, ez már sok – vélekedett a miniszterelnök.

Közölte továbbá, hogy 17,5 százalékról 80 százalékra fogják emelni az agártámogatások nemzeti kiegészítésének mértékét. Az MTI szerint hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy a nemzeti, az uniós és várható magánbefektetői forrásokkal együtt a következő években 9000 milliárd forint jut majd az agráriumnak. Ez háromszor annyi pénz, mint amennyi eddig volt - tette hozzá. Ha ezzel nem tudjuk a magyar mezőgazdaságot modernizálni, akkor semmivel sem, ez az utolsó történelmi lehetőség, ha ezt nem ragadjuk meg, akkor versenytársaink elhúznak mellettünk - figyelmeztetett.

A kormányfő szerint ezzel az összeggel el kell oda jutni, hogy az agrár-feldolgozóipar 80 százalékban magyar tulajdonban legyen. Hozzátette: ha 20 százalék a külföldi és 80 százalék a magyar tulajdon az élelmiszeriparban, akkor azt is el lehet érni, hogy az emberek által fogyasztott élelmiszer 80 százalékban magyar legyen. 

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy úgy látják: a legtöbb magyar belföldön szeretne boldogulni. Ott szeretünk meghalni, ahol megszületünk, és a gyerekinket is itt szeretjük nevelni – fogalmazott. Orbán Viktor szerint ezért nem lehetetlen megtartani a magyar fiatalokat. Ennek érdekében pedig a következő vállalást fogalmazta meg a jövőre nézve: egyetlen vidéki magyarnak se kelljen egy óránál többet ingázni ahhoz, hogy európai szintű életet éljen. Ehhez elérhető távolságban biztosítani kell tisztességes megélhetési lehetőséget, jó egészségügyi ellátást és oktatást, valamint szabadidős lehetőségeket.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató