2023. február 08. - Aranka
EUR : 392.7
USD : 366.63
Időjárás ikon-1°

Gabonahiány fenyegeti a tésztanagyhatalom Olaszországot

A La Repubblica beszámolója szerint bezárás fenyegeti az olaszországi pékségeket a korábban Ukrajnából és Oroszországból érkezett búzaszállítmányok megakadása miatt, a kenyér és a tészta 30 százalékos drágulását várják.

A 11 ezer tagot tömörítő Consorzio Agrari d'Italia (CAI) agrárszövetség adatai szerint az ukrajnai háború utóbbi 11 napja alatt a bolognai árutőzsdén a közönséges búzaliszt ára 12 százalékkal nőtt, a kukoricáé 14,5 százalékkal. Egyedül a nagyrészt Kanadából importált és a tésztákhoz használt durumbúza ára maradt stabil.

A Coldiretti termelői szövetség szerint a világméretű „vészhelyzet közvetlen közelről” érinti Olaszországot, mivel a kenyér- és kekszgyártáshoz használt liszt 64 százalékát és az állatok táplálásához szükséges kukorica 53 százalékát importálja.

A Coldiretti emlékeztetett, hogy az utóbbi tíz évben az olasz kukoricatermelés mennyisége egyharmaddal csökkent, a búzáé pedig 20 százalékkal. „A helyzet csak rosszabb lesz, mivel a közös európai agrárpolitika nem ösztönzi a termelést” – mondta Ettore Prandini a Coldiretti elnöke.

Stefano Fugazza, a milánói kézműves vállalkozásokat képviselő Unione Artigiani elnöke a La Repubblicának azt mondta, máris tucatnyi pékséget fenyeget bezárás a megemelkedett alapanyagárak miatt. A harmadik generációs sütödét vezető Fugazza hangoztatta, hogy nemcsak a liszt, hanem a közüzemi díjak meg a szállítási költségek is jelentősen emelkedtek. A cukor ára egy év alatt 50 százalékkal nőtt.

A háború megnehezíti a műtrágya beszerzését is, ami több mint 95 százalékban külföldről, részben Ukrajnából érkezik.

Hiánnyal számolnak növényi olajból is: Olaszország a belföldi fogyasztás egyharmadát tudja megtermelni, a többit mostanáig hajókkal szállították Mariupol és Odessza kikötőjéből.

A La Repubblica számításai szerint a kenyér és a tészta ára 30 százalékkal emelkedhet, ami a pizzériák, éttermek árait is növelni fogja.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató