2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az USA tárgyal Lengyelországgal, hogy Ukrajnának vadászgépeket adjanak

Diplomáciai hírek szerint az USA, Lengyelország és Ukrajna között felélénkültek szombatról vasárnapra virradóra az egyeztetések arról, hogy a nyugati országok miként segíthetnék az ukrán légierőt esetleg vadászgépek küldésével. A lengyel sajtó szerint más NATO-tagállamokat is bevontak az egyeztetésekbe a washingtoni illetékesek, de végül nekik kell majd meghozniuk a szuverén döntésüket.- írja rendkívüliben a 24.hu.

A CNN-en szombat este egy nyugalmazott amerikai admirális arról beszélt, hogy elképzelhetetlennek tartja egy repüléstilalmi zóna kialakítását Ukrajna légterében. Az a korábbi amerikai érvelésből is kiderült, hogy ha amerikai vadászgépek ütköznének bele az orosz repülőkbe Ukrajna légterében, az harmadik világháborúhoz vezetne. Ugyanakkor az admirális nem tartja kizártnak, hogy

használt, szovjet gyártmányú vadászgépeket adjanak át Washington szövetségesei az ukránoknak.

Időközben a CNN diplomáciai és Fehér Házban dolgozó tudósítói, illetve a Wall Street Journal és a brit Financial Times is beszámolt arról, hogy valóban felmerült a tárgyalásokon, hogy az ukránokat lengyel vadászgépekkel erősítsék meg – a lengyel sajtó is írt ez utóbbi hírforrások alapján a tárgyalásokról.

A Fehér Ház magyar idő szerint vasárnap délelőtt ismerte el a tárgyalások folytatását a kérdésről, de Washington hangsúlyozza: bármelyik állam ad gépeket Ukrajnának, „az a saját szuverén döntése lesz”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató