2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Megijedtek a románok: nem akarnak belekeveredni a háborúba

Igor Konasenkov szóvivő elmondta: biztos információjuk van arról, hogy ukrán harci gépeket engedtek be a román légtérbe és „más határmenti országokéba”, erről portálunk itt számolt be ma késő délután. 

Igor Konasenkov szóvivő azt mondta, hogy tudomásuk szerint az ukrán légierő több szomszédos ország repterét is használhatja. Biztos információjuk van például arról, hogy ukrán harci gépeket engedtek be a román légtérbe és „más határmenti országokéba”. Konasenkov szerint ez úgy is felfogható, hogy az érintett országok beszálltak a katonai konfliktusba.

A légtér Oroszországgal szembeni támadás bázisául való használatát Oroszország a fegyveres konfliktusba való belépésként értelmezheti – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Iohannis: Románia nem keveredik bele a háborúba

Közben a Főtér.ro portálon megjelent cikk szerint Klaus Iohannis kijelentette: Románia semmilyen szín alatt nem keveredik bele az ukrán–orosz konfliktusba, felkészülnek ugyan az önvédelemre, de nem tartanak a támadástól. Az elnök szombat délután a szeretvásári (Suceava megye) menekülttábort látogatta meg Raed Arafattal és Lucian Bode belügyminiszterrel. Elmondta,

Románia egyetlen Ukrajnából érkező személyt sem utasít vissza.

A szomszédos országban történteket humanitárius katasztrófának nevezte. 

Azt is mondta, hogy ez a mi országunk, és itt is maradunk.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató