2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az Egyesült Államok elkezdett anyagot gyűjteni Oroszország háborús bűneinek vizsgálatához

Amerikai tisztviselők elkezdtek információt gyűjteni ahhoz, hogy megállapítsák, Oroszország elkövetett-e háborús bűnöket Ukrajna lerohanása során - közölte hétfőn a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. „Bizonyítékokat gyűjtünk lehetséges háborús bűncselekményekről, emberi jogi visszaélésekről és a nemzetközi humanitárius jog megsértéséről. Támogatjuk az elszámoltatást minden rendelkezésre álló eszközzel, beleértve adott esetben a büntetőeljárásokat is” - mondta.

Az orosz katonai erők a két héttel ezelőtti hadba lépés óta támadnak ukrajnai civil célpontokat és az ukrán atomerőművek létesítményeit. Az Egyesült Államok a szövetségeseivel együtt gyűjtött információt elküldi az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, amely vizsgálóbizottságot hozott létre az Oroszország által elkövetett esetleges emberi jogi jogsértések kivizsgálására és felelősségre vonására. Emellett az USA és 44 másik ország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten keresztül szakértői missziót hozott létre, hogy kivizsgálja a nemzetközi emberi jogok és a humanitárius jog Oroszország általi esetleges megsértését és visszaéléseit - mondta a tisztviselő.

Pénteken Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államok belső vizsgálatot kezdett „bizonyítékok és adatok gyűjtésére a civilek elleni támadásokról, a jelentések szerint szörnyű háborús fegyverek használatáról Ukrajnában”. (Reuters)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató