2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Boris Johnson azon gondolkodik, hogyan kapcsolja le az orosz gázt

Ám ez csak egy nagy, közös döntés eredménye lehet, mondta a brit miniszterelnök hétfőn, Justin Trudeau kanadai és Mark Rutte holland miniszterelnökökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Johnson arra reagált, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hétvégén arról beszélt, az európai szövetségeseikkel az orosz kőolajimport betiltásának lehetőségét vizsgálják.

„Nem hiszem, hogy Blinken tévedett abban az értelemben, hogy most mindannyian együtt nagyon-nagyon gyorsan haladunk, és látjuk, hogy valami, amit három-négy héttel ezelőtt talán soha nem is gondoltunk volna, most már nagyon is terítéken van.

Meg kell fontolnunk, hogyan tudnánk a lehető leggyorsabban eltávolodni az orosz szénhidrogéntől, az orosz olajtól és gáztól való függőségtől, kitettségtől”

– mondta, hozzátette ugyanakkor, hogy egy ilyen méretű döntést együtt kell meghozniuk, annak ismeretében, hogy honnan tudják pótolni a bojkottált energiahordozókat. Johnson arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin elszámított magát a háborúban, és hogy további 175 millió fontot különítenek el Ukrajna megsegítésére, ezzel már 400 millió fontot tesz ki a brit felajánlás.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint ez csak egy lépésről lépésre haladó folyamat lehet, különben óriási ellátási gondok lehetnek, idézte a holland vezetőt a Guardian.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató