2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Eldurrant reggelre az olaj ára - félelem és rettegés a piacon

Félelmetes folyamatok zajlanak az olajpiacon, a világ legfontosabb nyersanyagának árfolyama ma - piactól és terméktől függően - 15-18 százalékot emelkedett, évtizedes csúcsra repült az árfolyam,- írja rendkívüli cikkében a portfolio.hu.

Az extrém árfolyammozgások egyrészt annak tudhatók be, hogy az amerikai képviselőház vizsgálja annak lehetőségét, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról az ukrajnai háború miatt, de az is igaz, hogy a világ nagy olajkitermelőinek nincs érdemi puffere, hogy kitermelésük növelésével stabilizálják az olajárat, ráadásul az ukrajnai háború sem a megnyugvás felé halad, de az árfolyamemelkedésben a líbiai ellátási zavarok és az iráni nukleáris tárgyalások várható előrehaladásának késedelme is szerepet játszik.

Fontos olajkitermelő Oroszország

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia mögött. Az OPEC+ tagország a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint tavaly decemberben napi 7,8 millió hordó nyersolajat, kondenzátumot és olajterméket exportált, és olyan kulcsfontosságú üzemanyagokat szállított, mint a dízel, a fűtőolaj, a vákuumgázolaj és a naftaként ismert petrolkémiai alapanyag, a naftát, amely Európába, az Egyesült Államokba és Ázsiába szállít.

200 dolláros fogadások

Ha az olajtermékekre vonatkozó opciós piacot nézzük, akkor bőven van még tere az olajár emelkedésének, a befektetők ugyanis nagy volumenben olyan opciókat vásárolnak, amelyek szerint az olaj még tovább emelkedhet, miután 2008 óta a legmagasabb szintre emelkedett, sőt egyes befektetők arra is tettek fogadásokat, hogy

A HATÁRIDŐS ÁR MÁRCIUS VÉGE ELŐTT 200 DOLLÁR FÖLÉ EMELKEDIK.

Az ICE Futures Europe adatai szerint legalább 200 kontraktust kötöttek hétfőn a májusi Brent határidős ügyletek hordónkénti 200 dolláros vételi opciójára. Az opciók március 28-án járnak le, három nappal a kontraktus elszámolása előtt. A vételáruk 152 százalékkal, hordónként 2,39 dollárra ugrott.

A júniusi Brent-kontraktus hordónkénti 150 dolláros vételi opciója péntekhez képest megduplázódott az ICE adatai szerint, míg a 180 dolláros vételi opció ára 110 százalékkal ugrott meg. A Brent májusi kontraktusa hétfőn kora reggel drámaian megugrott, mivel a kereskedők pánikba estek az orosz nyersolaj betiltásáról szóló tárgyalások miatt, a líbiai ellátási zavarok és az iráni nukleáris tárgyalások várható előrehaladásának késedelme miatt.

Amerika vizsgálja az orosz olajimport leállítását és újabb kemény szankciók bevezetését

Vizsgálja az amerikai képviselőház annak lehetőségét, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról az ukrajnai háború miatt - közölte Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke egy törvényhozóknak címzett levelében, amely helyi idő szerint vasárnap este került nyilvánosságra.

A HÁZELNÖK KIEMELTE: OLYAN SZIGORÚ TÖRVÉNY KIDOLGOZÁSÁN MUNKÁLKODNAK, AMELLYEL MÉG JOBBAN EL TUDNÁK SZIGETELNI OROSZORSZÁGOT A GLOBÁLIS GAZDASÁGBAN.

A tervezett jogszabályban Pelosi szerint hatályon kívül helyeznék az Oroszországgal és Fehéroroszországgal fennálló bevett kereskedelmi kapcsolatokat, és megindítanák Oroszország kizárásának folyamatát a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO) is.

A TERV SZERINT A KÉPVISELŐHÁZ ARRA IS FELHATALMAZNÁ JOE BIDEN ELNÖKÖT, HOGY EMELJE AZ OROSZ IMPORTTERMÉKEKRE KIVETETT VÁMOKAT.

Elszállt az olaj ára

A Brent ára jelenleg 9 százalék pluszban áll, de volt már 18 százalék pluszban is, egészen 135 dollár közelébe emelkedett az árfolyam. Döbbenet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató