2024. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 386.3
USD : 356.69
Időjárás ikon20°11°

Kijev lerohanására készülnek az oroszok, ismét megtámadták Mikolajivot - Élő

Az oroszok Kijev lerohanására készülnek az ukrán hadsereg szerint, amerikai tisztviselők pedig arról számoltak be, hogy már Szíriában toboroznak utcai harcosokat az ukrán főváros bevételéhez. Ennek ellenére a francia külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna meg fogja nyerni ezt a háborút – és egyre több szankciót vezetnek be a nyugati országok Oroszország ellen.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Macron tagadta, hogy humanitárius folyosók megnyitását kérte Putyintól

A francia elnöki hivatal tagadta hétfőn, hogy Emmanuel Macron államfő humanitárius folyosók megnyitását kérte Vlagyimir Putyin orosz államfőtől az ukrán városoknál, írja az MTI.

Az elnök a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartását, a civil lakosság védelmét és a segítség eljuttatását kérte, ahogy azt minden alkalommal megteszi

– jelezte az Elysée-palota.

„A nemzetközi jog tiszteletben tartása a bombázások és az offenzíva leállítását jelenti. Azaz, mi nem kértünk folyosókat Oroszország irányába”, tette hozzá a francia elnöki forrás.

Elérte a 400 forintot az euró

A forint ma reggel ütemes gyengülést mutatott, és tíz óra körül elérte a 400 forintos árfolyamot az euró – írta a Portfolio.hu.  A forint már múlt héten is jelentős gyengülést mutatott, ezt a hetet is 380 forint felett kezdte az euró árfolyama, a reggeli órákban viszont erőteljesen gyengült.

A forintgyengülés oka a háborús helyzet, a feltörekvő devizák jelentősen gyengülnek: a lengyel zlotyi és a cseh korona is erőteljes gyengülést mutat, de messze a forint a leginkább alulteljesítő deviza.

Egyelőre nem látszik, hogy mi állítja meg a forint gyengülését. A háborús helyzet enyhülése jelentős hangulatjavulást hozhatna, de erre egyelőre nincs kilátás. Oroszország elkötelezettnek tűnik a háború folytatásában, miközben a nemzetközi nyomás is egyre erőteljesebb Oroszországon.

Újabb NATO és amerikai fegyvereket kap Ukrajna

Az USA és a NATO további 17 000 páncéltörő fegyvert adományoz Kijevnek - írja a RIA Novosztyi.

Makacs ellenállás nélkül nyomulnak előre a csecsen harcosok

Kadirov közölte a legújabb fejleményeket a harcosaival kapcsolatban:

A reggel Ukrajnából érkező hírekkel kezdődik.

Kedves Brat Husein Mezhidov azt mondja, hogy nem tud banderistákba és a sátánokba botlani. A mieink keresik ezeket a banditákat, de ez utóbbiaknak sikerül szégyenszemre elmenekülniük, és elhagyni a helyüket. De ez csak addig tart, amíg nem szorítják őket, és nincs hová menekülniük. És ez hamarosan meg is fog történni.

Amint látják, harcosaink jó hangulatban vannak, készen állnak a feladat végrehajtására. A terület megtisztítása a bandita elemektől folyamatban van. 

Az orosz katonák sikeresen hatolnak be a terület mélyére anélkül, hogy makacs ellenállásba ütköznének. Érdekes hírek várnak ránk a közeljövőben.

Megviseli az európai tőzsdéket a háború

Jelentős gyengüléssel kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék hétfőn az MTI összefoglalója szerint.

A londoni FTSE100 index 1,37 százalékkal, a frankfurti DAX index 3,40 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 2,44 százalékkal süllyedt pénteki záróértékéhez képest.

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,99 százalék mínuszt jelzett a hétfői nyitáskor.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 10,63 dollárral (9 százalékkal) 128,74 dollárra nőtt.

Az arany ára unciánként 1,60 százalékkal (31,50 dollárral) 1998 dollárra emelkedett.

A forint minden eddiginél durvább mélyrepülést mutat be, posztunk írásakor már a 396-os szintet is átvitte az euróhoz képest.

Zelenszkij és Biden titkosított csatornán keresztül kommunikál

A New York Times információi szerint az amerikai hírszerzés azon dolgozik, hogy elhárítsa az oroszok támadásait a digitális térben, a lap úgy tudja, hogy az amerikai kiberparancsnokság hamarosan az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsát lehallgatásokból és műholdképekből származó információkat, írja a BBC.

Ezen kívül titkosított kommunikációs csatornát biztosítanak ahhoz, hogy Joe Biden amerikai elnök biztonságosan tudjon beszélni Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel. Kettejük legutóbbi hívása szombaton 35 percig tartott.

Hétfőn ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök mellett a Karmelita kolostorban többek között Pintér Sándor belügyminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára és Benkő Tibor honvédelmi miniszter látható.

Újabb felvételeket közölt az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium felvételeket mutatott be az orosz hadsereg egyik harckocsi egységéről, amint a különleges hadművelet során előrenyomul a kijevi területen.

Kadirov ismét üzent az ukrán elnöknek

Ismét megfenyegette Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt Ramzan Kadirov csecsen elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik nagy szövetségese. Az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaság első embere szerint Ukrajnának semmi esélye nincs a győzelemre.

„Zelenszkij, ha átmész Lengyelországba, ugyanaz a sor vár rád, mint Szaakasvili volt grúz elnökre, akit végül hazatérésre kényszerítettek és most a vádlottak padján ül. Ha viszont megbízol Oroszországban, akkor hajlandó vagyok neked segíteni és megkérem Vlagyimir Putyint, hogy adjon neked menedéket és megmentsen a szégyentől. Ez csak akkor lehetséges, ha azonnal hallgatsz rám, és kihasználod az utolsó esélyt. Nincs hová menekülnöd” – írta Ramzan Kadirov az ukrán államfőnek.

Kadirov – aki halálosztagokat vezényelt Kijevbe, hogy csecsen harcosok merényletet kövessenek el Zelenszkij ellen – azt is közölte, mit kell szerinte tennie az ukrán politikusnak.

Vedd fel velem a kapcsolatot és garantálom, hogy megtalálod a közös hangot Vlagyimir Putyinnal.

Megszervezek egy találkozót, te pedig átadod a hatalmat a törvényes ukrán államfőnek, Viktor Janukovicsnak. Vedd fel velem a kapcsolatot, amíg nem késő, és beszélhetünk a jövődről” – utasította Kadirov Zelenszkijt.

Az európai gázárak új történelmi csúcsra emelkedtek

Az energiaköltségek több mint 67%-kal megugrottak az Oroszországból érkező stabil szállítások ellenére - írja az Rt.com.

A gáz ára Európában hétfőn az egekbe szökött, és a történelem során először meghaladta a 3600 dollárt 1000 köbméterenként.

Az árak tovább emelkednek, mivel a piaci szereplők tartanak az Ukrajnában zajló orosz katonai offenzíva kimenetelétől. Eközben az orosz állami energiaipari óriásvállalat, a Gazprom nagy gázexportőr hétfőn közölte, hogy továbbra is rutinszerűen szállít orosz gázt Európába tranzitra Ukrajna területén keresztül.

"A Gazprom az európai fogyasztók kérelmeinek megfelelően, március 7-re 109,6 millió köbméter orosz gázt szállít tranzitra Ukrajna területén keresztül a szokásos módon - közölte újságírókkal Szergej Kuprijanov, a Gazprom hivatalos képviselője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató