2024. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 386.3
USD : 356.69
Időjárás ikon20°11°

Kijev lerohanására készülnek az oroszok, ismét megtámadták Mikolajivot - Élő

Az oroszok Kijev lerohanására készülnek az ukrán hadsereg szerint, amerikai tisztviselők pedig arról számoltak be, hogy már Szíriában toboroznak utcai harcosokat az ukrán főváros bevételéhez. Ennek ellenére a francia külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna meg fogja nyerni ezt a háborút – és egyre több szankciót vezetnek be a nyugati országok Oroszország ellen.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Belarusz és Oroszország felé menekülhetnek az ukránok a most nyitott humanitárius folyosókon

Belarusz és Oroszország felé hagyhatják el Ukrajnát új humanitárius folyosókon a menekülő civilek a RIA Novosztyi hírügynökség által közzétett evakuálási útvonalak alapján. Az Interfax beszámolója szerint a tűzszünetet és a folyosók nyitását Emmanuel Macron francia elnök kérésére lépte meg az orosz védelmi minisztérium  Moszkvai idő szerint délelőtt 10-től (magyar idő szerint ez reggel 8) lépett életbe a döntés.

Kijevből a folyosó Belaruszba vezet majd, Harkivból pedig csak Oroszországba vezető folyosó áll a civilek rendelkezésére. Az AFP szerint a Mariupol és Szumi városokból folyosók vezetnek majd más ukrajnai városokba és Oroszországba is.

Hazaárulással gyanúsították meg Ilja Kiva parlamenti képviselőt Ukrajnában

A gyanúsításról Irina Venediktova főügyész tett bejelentést a közösségi oldalán vasárnap. Az ukrán hatóságok nemzetközi körözést kezdeményeztek a politikus ellen.

Le fogják önt tartóztatni, utána jön a kiadatás és az igazságos bírósági eljárás, ez lesz a sorsa, másmilyen nem lehet”

– írta Venediktova. A főügyészség a hazaárulás mellett Ukrajna területi egységének megsértését előidéző cselekményekkel vádolja Ilja Kivát, aki „minden tőle telhetőt megtett, hogy behívja az orosz agresszort az országba”.



A képviselő az Ukrajinszka Pravda cikke szerint február 24-én éjjel „külföldön tartózkodva” kijelentette: az ukrán népet fel kell szabadítani, „az ukránok, a beloruszok és az oroszok ugyanaz a nép”.

Vasárnap arról nyilatkozott Kiva, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már elhagyta az országot.

Az Ellenzéki Platform Az Életért párt ukrajnai parlamenti frakciója kezdeményezte a képviselő kizárását.

Videón az újabb ukrán veszteségek

Brutális felvételek az ukrán fegyveres erők megsemmisített oszlopáról Herszonnál.

Az oroszok megölték Hosztomel polgármesterét, Bucsáét pedig megsebesítették

Az Ukrajinszka Pravda híre szerint „az orosz megszállók megölték Jurij Prilipkót, Hosztomel polgármesterét, Anatolij Fedorukot, Bucsa első emberét pedig megsebesítették.

A szintén a közelben található Irpiny mellett ennél a két Kijev melletti településnél zajlanak a legkegyetlenebb harcok a háború kezdete óta, Hosztomel mellett van az Antonov repülőtér, amely többször gazdát cserélt az elmúlt másfél hét alatt.

Új-Zéland szankciókat vezet be Oroszország ellen

Új-Zéland szankciókat vezet be 100 orosz állampolgár ellen, köztük Vlagyimir Putyin elnök, Szergej Sojgu védelmi miniszter, Szergej Lavrov külügyminiszter és Mihail Misusztyin miniszterelnök ellen.

 

Megérkeztek az első brit önkéntesek Ukrajnába

A brit katonák az ukránok oldalán fognak harcolni. Azt mondják, remélik, hogy meg tudják állítani az inváziót és Ukrajna nyerni fog...

 

Makizaj: Sok fideszes is hazaárulónak tartja Orbánt, mert Putyin érdekeit képviseli

Márki-Zay úgy látja, hogy még a fideszes táborban is nagyon sokan tartják hazaárulónak Orbánt, mert Putyin érdekeit képviseli

- írja a kommunista Népszava.

Kb. 400 fő tüntetett tegnap este az MTVA-nál... Ennyi embert tudott megszólítani a közös ellenzék. A hat párt közösen.

 

"A kínai-orosz barátság szilárd, mint a szikla"

Kína-Oroszország barátság még mindig „sziklaszilárd” – mondta a kínai külügyminiszter.

AFP jelentés:

 

Elszállt az olaj ára

A Brent ára jelenleg 9 százalék pluszban áll, de volt már 18 százalék pluszban is, egészen 135 dollár közelébe emelkedett az árfolyam.

Döbbenet.

Az osztrák OMV leállította oroszországi befektetéseit

Az osztrák OMV olajtársaság leállította oroszországi befektetéseit és azt is fontolgatja, hogy kilép a Juzsno-Russzkoje olaj- és gázmezőfejlesztési projektből.

Az OMV erről szóló közleményében az áll, hogy a döntés értelmében a jövőben nem fektetnek be Oroszországba és hogy Oroszországot már nem tekintik az OMV kutatási és termelési portfóliója egyik kulcsfontosságú régiójának.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató