2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zelenszkijék megfenyegették az EU-t: ha nem segítetek, elzárjuk a gázt Európa felé

Európa tart Oroszország megtorló szankcióitól - az Ukrajnán keresztül történő gáztranzit leállításától -, de nem tudja, hogy Kijev maga is megtenné ezt. Ennek katasztrofális következményei lennének az EU számára.

Olekszij Honcsarenko, a Rada parlamenti képviselője úgy véli, hogy a gázárak emelkedése szuperprofitot biztosít Oroszországnak az Európába történő gázeladásból. Ezért amíg az európaiak nem segítenek Ukrajnának megállítani az orosz "agressziót", addig le kell állítani a gázszállítást az ukrán GTS-en keresztül.

"Készek vagyunk tranzitot szállítani Európának, ha Európa segít nekünk a GTS biztosításában, ad nekünk repülőgépeket, légvédelmet, vagy vissza kell utasítanunk őket (az európaiakat) a tranzitban" - mondta a képviselő egy videóbeszédben. Goncsarenko azt javasolja, hogy a "még mindig áramló" gázt pumpálják a tárolóiba, "és - üdv Oroszországnak és mindenkinek".

A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában ugyanezt mondta Jurij Vitrenko, a Naftogaz ukrán energetikai vállalat vezetője, aki embargót akar bevezetni az európaiaknál.

"Támogatjuk az orosz olaj és gáz teljes embargóját" - mondta, és az Északi Áramlat 1 leállítását követelte.

Ne becsülje alá Zelenszkij alkalmasságát.

A The Resident nevű Telegram-csatorna az elnöki hivatal egyik forrására hivatkozva azt írja, hogy ott az Európába irányuló orosz gáztranzit leállításáról tárgyalnak. A cél az, hogy a Nyugatot Ukrajna támogatására kényszerítsék,- számolt be a pravda

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató