2022. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 384.08
USD : 369.02
Időjárás ikon25°15°

Von der Leyen: előkészítem, hogy az EU megszabaduljon az orosz gáztól

További szankciókat készít elő az Európai Unió Oroszországgal szemben, mivel „a Kreml meggondolatlanságot tanúsít a polgárokkal, a nőkkel, a gyerekekkel és a férfiakkal szemben” – mondta az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hétfőn, írja a liberális sajtó.

„Már három kemény szankciócsomagunk volt, de most gondoskodnunk kell arról, hogy ne legyenek kiskapuk, és hogy a szankciók hatása maximális legyen. A meglévő szankciók valóban harapósak. Látjuk a lefelé irányuló turbulenciákat az orosz gazdaságban” – mondta von der Leyen.

A bizottsági elnök szerint az EU-nak „meg kell szabadulnia az orosz gáztól, olajtól és széntől való függőségétől”, és kedden javaslatokat fog előterjeszteni arról, hogy ezeket hogyan lehetne más forrásokból is beszerezni.

Közben hétfőn Volodimir Zelenszkij is újabb szankciókat követelt Oroszországgal szemben. Az ukrán elnök szerint azt látni, hogy Oroszország nem hagyott fel az Ukrajna elleni terveivel, és „ezért új szankciócsomagra van szükségünk”. Így aztán Zelenszkij „az orosz export bojkottjára, különösen az Oroszországból származó olaj és olajtermékek elutasítására” szólította fel az országokat. 

Hétfőn a litván külügyminiszter is azt mondta, 'nem fizethetünk az ukránok vérével az orosz olajért és gázért”, ezért aztán embargót sürgetett az orosz energiaexportra az EU részéről.

A magyar kormány a litvánnal homlokegyenest ellenkező álláspontot képviselt eddig, Orbán Viktor amellett áll ki, hogy energetika terén ne bolygassa az EU az oroszokkal való együttműködést, mert annak megfizetjük az árát.

 

És mi már arról számoltunk be, hogy a német kancellár megremegett, fordulatot vett, és bejelentette, hogy mégis kell az orosz gáz.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató