2022. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 385.28
USD : 366.65
Időjárás ikon22°

A volt ukrán elnök, Viktor Janukovics felszólította Zelenszkijt, hogy adja föl a háborút

„Önnek személyes kötelessége, hogy mindenáron véget vessen a vérontásnak, és békemegállapodást kössön” – írta Janukovics.

Viktor Janukovics volt ukrán elnök felszólította Volodimir Zelenszkij hivatalban lévő ukrán államfőt, hogy adja fel az Oroszország elleni háborút. „Önnek személyes kötelessége, hogy mindenáron véget vessen a vérontásnak, és békemegállapodást kössön” – írta a Moszkva-barát politikus a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség által közzétett üzenetben.

Ez az, amit Ukrajna, a Donbasz és Oroszország elvár öntől.

Janukovics szerint Kijev nyugati partnerei is üdvözölnének egy ilyen lépést, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Korábban felmerült a hír, hogy a 2014-ben elzavart Janukovicsból próbálhatnak meg ismét elnököt csinálni az oroszok. Janukovics 2010 és 2014 között volt Ukrajna elnöke, ez idő alatt távolítani kezdte az országot az EU-tól, és egyre szorosabbra fűzte a viszonyát Oroszországgal. 2014-ben tüntetéssorozat indult ellene, amely a tüntetők és a rendőrség közötti véres összecsapásokba torkollott. Janukovics végül elhagyta az országot, és Oroszországba menekült. Távollétében eltávolították az elnöki posztról, és 2019-ben hazaárulás vádjával 13 év börtönre ítélték.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató