2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az európai élmezőnyben a magyar GDP-növekedés

Az előző negyedévhez képest csak Máltán volt nagyobb a GDP-növekedés az egész EU-ban tavaly év végén, mint Magyarországon, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig ötödikek vagyunk a rangsorban - derül ki az Eurostat friss közleményéből.- írja a portfolio.

Málta produkálta a legnagyobb negyedéves GDP-növekedést tavaly az utolsó három hónapban, 2,3%-ot tudott nőni a szigetország gazdasága. Ezt követi Magyarország és Spanyolország - mindkét országban 2% volt a növekedés negyedéves bázison. Írországban viszont jelentős mértékben csökkent a kibocsátás, ugyanakkor az íreknél - európai adóparadicsomként - a GDP-adat nem ad valós képet az ország gazdasági teljesítményéről.

 

Az előző év azonos időszakához képest szintén jól állt a magyar gazdaság a negyedik negyedévben, a 7%-os növekedés az ötödik helyre volt elég az EU-s rangsorban. Megelőzött minket Lengyelország, Málta, Észtország és Írország is. 2020 utolsó negyedévéhez képest Szlovákia és Németország tudott a legkisebb mértékben emelkedni.

Az eurózóna gazdasága 0,3%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, ez megfelel az előzetes becsléseknek. Az Európai Unió 0,4%-kal nőtt a negyedik negyedévben.

 

(Portfolio)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató