2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Biden betiltja az orosz olaj amerikai importját

Kedden fogja bejelenteni. A tilalom az orosz kőolajra, cseppfolyósított földgázra és szénre fog vonatkozni.

A Biden-kormányzat kedden európai szövetségesei részvétele nélkül bezeti az orosz energiahordozók amerikai importjának tilalmát – írja a Bloomberg a forrásaira hivatkozva.

A tilalom az orosz kőolajra, cseppfolyósított földgázra és szénre fog vonatkozni – közölte a portál. A döntést az európai szövetségesekkel konzultálva hozták meg, akik az Egyesült Államoknál nagyobb mértékben támaszkodnak az orosz energiára.

Az orosz gázt és olajat eddig többnyire nem érintették az Egyesült Államok és az európai országok által bevezetett szankciók, mivel nyugati oldalon aggódtak a gazdasági hatások miatt.

Az orosz olaj az Egyesült Államokba érkező összes nyersolajszállítmány mintegy 3 százaklékát tette ki tavaly az amerikai Energiainformációs Hivatal adatai szerint. Összességében az orosz olaj és kőolajtermékek behozatala az amerikai összmennyiség mintegy 8 százalékát tette ki.

A portál szerint jelenleg az Egyesült Államok más energiaforrások felkutatására törekszik, ennek jele, hogy két magas rangú amerikai tisztviselő a hétvégén Caracasban találkozott Nicolas Maduro venezuelai elnök kormányának tagjaival, hogy megvitassák a globális olajellátást és az ország Oroszországhoz fűződő kapcsolatait.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató