2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Eddig tartott a hitegetés: Németország és Hollandia visszautasítja, hogy Ukrajna azonnal kapjon EU-tagjelölti státuszt

Néhány uniós tagállam nem akarja előmozdítani Ukrajna csatlakozási kérelmét - írja a Bloomberg.

Több nyugat-európai uniós ország visszautasítja azt a kérést, hogy a blokk ezen a héten adja meg Ukrajnának az úgynevezett tagjelölti státuszt, amely az uniós tagsághoz vezető hosszú út első lépése lenne

- közölték diplomaták.

Németország, Hollandia és mások azt szeretnék, ha az EU végrehajtó szerve először véleményt nyilvánítana arról, hogy Ukrajna készen áll-e a tagsági folyamatra, mielőtt politikai döntést hozna - mondták a diplomaták, akik a héten Franciaországban tartandó csúcstalálkozót megelőzően magánjellegű megbeszélésekről számoltak be. Ezek az országok inkább az Ukrajnának nyújtott gyakorlati támogatásra és a háború befejezésére akarnak összpontosítani, mintsem egy olyan folyamatba bocsátkozni, amely legalább egy évtizedig tarthat - mondta az egyik diplomata.

A javaslatot támogató országok azzal érvelnek, hogy az EU vezetői számára szimbolikus jelentőséggel bírna, ha az ukrán pályázat mögé állnának, még akkor is, ha maga a tényleges csatlakozási folyamat hosszú és bonyolult marad.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónap végén nyújtotta be hivatalosan az EU-hoz való csatlakozási kérelmét, és kilenc közép- és kelet-európai tagállam - Lengyelország és a három balti ország vezetésével - nyilvánosan felszólította a blokkot, hogy adjon Ukrajnának tagjelölti státuszt és indítsa el a csatlakozási folyamatot.

Az EU vezetői csütörtökön kezdődő kétnapos párizsi találkozójukon megvitatják Ukrajna kérelmét.

A vezetők dönthetnek úgy, hogy támogatják Ukrajna tagjelölti státuszát, és megkezdik a teljes jogú tagságról szóló hosszú tárgyalási folyamatot, vagy időt nyerhetnek azzal, hogy a kérdést az Európai Bizottságra hárítják, vagy kompromisszumos álláspontot alakíthatnak ki, például elismerik, hogy Ukrajna hosszú távú kapcsolatot ápol az EU-val anélkül, hogy hivatalosan támogatnák a tagjelölti státuszt.

"Még hosszú út áll előttünk. Véget kell vetnünk ennek a háborúnak. És beszélnünk kell a következő lépésekről" - mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök múlt héten az Európai Parlamentben. "De senki sem kételkedhet abban, hogy egy olyan nép, amely ilyen bátran kiáll az európai értékeinkért, az európai családunkhoz tartozik."

Az uniós diplomaták szerint a csúcstalálkozó vezetői felkérhetik a bizottságot, hogy a szokásosnál gyorsabban nyilvánítson véleményt Ukrajna jelöltségéről, ezzel is kifejezve Kijev politikai támogatását. A folyamat általában 15-18 hónapig tart.
De még a vélemény megalkotása is feszült vállalkozás lenne egy invázió közepette, mivel a bizottság a kérdések hosszú listáját küldi el a kormánynak, és tényfeltáró missziókat küld az országba.

Az egyik ország diplomatája, aki ellenezte Ukrajna tagjelöltté tételét, azt mondta, hogy kormányuk óvakodik attól, hogy hamis elvárásokat támasszon, és Kijev még nem áll készen arra, hogy megkezdje a hivatalos csatlakozási folyamatot. Néhány nyugat-európai ország aggódik a további bővítés miatt, miután az újabb tagokkal, például Magyarországgal és Lengyelországgal régóta tartó jogállamisági viták vannak, valamint amiatt, hogy más, régóta tagjelölt balkáni országok hogyan tekintenének egy Ukrajna számára előnyös megközelítésre.

Az EU-tagság elnyerése fáradságos folyamat, amely több tucat kritérium teljesítését követeli meg - a jogállamiságtól az igazságügyi reformokig -, és több mint egy évtizedig is eltarthat. Horvátország volt az utolsó ország, amely csatlakozni akart a blokkhoz, és 10 évig tartott a kérelme, mielőtt 2013-ban hivatalosan is felvették. A folyamat elindításához az összes uniós tagállam, az Európai Bizottság és az Európai Parlament egyhangú jóváhagyása szükséges.

Forrás: Bennfentes.net

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató