2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kína felszólította a Pentagont, hogy nyilatkozzon az ukrajnai "biolaborokról"

"Az USA 30 országban 336 laboratóriumot tart ellenőrzése alatt, ebből 26 csak Ukrajnában. Teljes körűen számot kell adnia a biológiai katonai tevékenységéről belföldön és külföldön, és alá kell vetnie magát a többoldalú ellenőrzésnek."

Kína sürgeti a Pentagont, hogy nyissa meg az ukrajnai "biolaboratóriumokat".

A kínai külügyminisztérium felszólította az Egyesült Államokat, hogy "a lehető leghamarabb" hozza nyilvánosságra a Pentagon állítólagos ukrajnai biológiai laboratóriumairól szóló információkat.

Hétfőn az orosz hadsereg azt mondta, hogy az ukrán hatóságok megsemmisítették a laboratóriumokban vizsgált kórokozókat. Moszkva azt állította, hogy 30, az Egyesült Államok által finanszírozott ukrán biolaboratórium aktívan együttműködött az amerikai hadsereggel.

Kijev tagadta, hogy biofegyvereket fejlesztene. A kijevi amerikai nagykövetség honlapja szerint az amerikai védelmi minisztérium biológiai fenyegetéscsökkentő programja csak "együttműködik a partnerországokkal a fertőző betegségek kitörésének veszélye ellen". 2020-ban a nagykövetség "dezinformációnak" nevezte az ilyen elméleteket az amerikaiak által finanszírozott ukrajnai biolaborokról.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian egy keddi sajtótájékoztatón azonban azt állította, hogy országa információi szerint az ukrajnai laboratóriumok csak "a jéghegy csúcsa", és hogy az amerikai védelmi minisztérium "336 biológiai laboratóriumot ellenőriz a világ 30 országában". Mindezt a "biológiai biztonsági kockázatok csökkentése érdekében folytatott együttműködés" és a "globális közegészségügy megerősítése" ürügyén teszik - mondta Zhao.

Ez az első alkalom, hogy Peking nyilvánosságra hozta az állítólagos számokat. Zhao elmondta, hogy "a "maga az Egyesült Államok által közzétett" adatok szerint 26 amerikai laboratórium van Ukrajnában. Az országban zajló orosz katonai offenzíva fényében felszólította "minden érintett felet", hogy gondoskodjon a laboratóriumok biztonságáról.

"Különösen az Egyesült Államoknak, mint a laboratóriumokat legjobban ismerő félnek, a lehető leghamarabb közzé kellene tennie a vonatkozó részleteket, beleértve azt is, hogy milyen vírusokat tárolnak és milyen kutatásokat végeztek" - mondta.

Azt állította, hogy az USA "kizárólag akadályozza" egy független ellenőrzési mechanizmus létrehozását. Zhao szerint ez a magatartás "tovább súlyosbítja a nemzetközi közösség aggodalmait" - írja az RT.com.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató