2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Orosz tornász a "Z" betűről: újra megtenném!

Mint ismert az orosz sportoló magán viselte az egyik nemzetközi versenyen az ukrajnai hadmúvelet szimbólumát.

Ivan Kuliak tornász kedden reagált arra a felháborodásra, amit vasárnap okozott azzal, hogy a vitatott "Z" szimbólumot viselte a dohai dobogós ceremónia során. 

Kuliak a szimbólummal kifejezte támogatását az Ukrajnában zajló orosz hadműveletnek.

Külön fájó volt számára, hogy a világkupa-viadalon bronzérmes orosz a dobogón az ukrán győztes Illia Kovtun mellett állt. Nem is fogtak kezet egymással. 

Kuliak szerint semmi baj nincs azzal, ha a betűt mutogatja valaki és ha kellene újra magán viselné.

"Még egyszer megtenném. Azt mondták nekünk, hogy takarjuk le a zászlónkat. Láttam a szimbólumot az orosz hadseregben, és utánanéztem, mit jelent: "a győzelemért" és a "békéért"" - mondta a 20 éves tornász.

"Meg akartam mutatni, mit képviselek. Sportolóként mindig a győzelemért küzdök, és a békéért dolgozom. Soha nem féltem a következményektől, és nem akarok senkit sem bántani." - tette hozzá.

Az ukránok kezdték ezt a politikai játszmát

Kuliak szerint a szimbólum megjelenítése egyben reakció volt ukrán versenyzők viselkedésére. "Látnod kellett volna, milyen rosszul bántak velünk az ukrán sportolók. Ők kezdték ezt az egész politikai játszmát" - mondta.

"Zászlójukat a vállukon hordták, és azt kiabálták a pódiumon, hogy "dicsőség Ukrajnának". A szabályok szerint nem lehet, de senki nem szólt semmit. Miközben még oroszként is ki akartak rúgni minket a tornáról, anélkül még csináltunk is valamit."

A FIG nemzetközi tornászszövetség sokkolónak nevezte Kuliak akcióját, és most vizsgálatot indított. A fiatal orosz valószínűleg eltiltás előtt áll.

Kuliak nem az első orosz sportoló, aki nyíltan támogatja az ukrajnai háborút. Korábban a legjobb sakkozó, Szergej Karjakin tweetjein keresztül teljes mértékben támogatta Vlagyimir Putyin elnököt, viszont később törölte az üzenetet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató