2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Oroszok üzentek: nem fogjátok tudni megfizetni a benzint

Oroszok: 300 dollár lesz az olaj, elzárhatjuk az 1-es áramlatot

Alekszander Novak orosz miniszterelnök-helyettes fenyegette meg ezzel a világot. Novak sokáig energetikai miniszter volt Oroszországban. Novak arra reagált, hogy az USA kezdeményezte, hogy az orosz olajexportot is bojkottálja a világ.

A 300 dolláros hordónkénti olajár több mint a duplája lenne a mostani 120-130 dollár között ingadozónak, pedig már ez is szokatlanul magas. Az USA-ban 380 forint felett van például a benzin literje, és ez ott olyan drágának számít, hogy tele van vele az amerikai sajtó. Közben Németországban nincsen olyan kút már, ahol 2 euró alatt lehetne tankolni egy liter üzemanyagot. Az Északi Áramlat 1 elzárása a Németországba tartó gázszállítást csökkentené radikálisan.

Az EU továbbra sem akar energetikai embargót, ezt a német, a holland és a magyar kormány is világossá tette már.

Az Európai Bizottság kedden kiad egy tervet, hogyan lehetne több LNG-t venni, taktikusabban tölteni a tárolókat és még gyorsabban építeni megújulókat, de az EU várhatóan nem tud és akar lemondani az orosz energiáról. A tagállamok vezetői csütörtökön, a versaillesi kastélyban ülnek össze megvitatni mindezt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató