2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

A britek is kivezetik az orosz olajimportot, az EU más megoldást fontolgat

MTI

Itt az újabb reakció Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen indított háborújára. A britek és az amerikaiak radikális megoldásával szemben ugyanakkor Brüsszel az ellátás diverzifikálásával váltaná ki az orosz gázszükségletet.

Az Egyesült Királyság 2022 végéig kivezeti az orosz olajimportot. Az átmenet elegendő időt ad a piacnak és a cégeknek arra, hogy más forrásokból pótolják az energiaforrást, amely a brit fogyasztás 8 százalékát teszi ki - közölte Kwasi Kwarteng gazdasági miniszter. A politikus azt is kiemelte: keresik a lehetőségét annak, hogyan vethetnének véget az orosz földgázimportnak is - ebben az esetben a függés mindössze 4 százalékos.

A lépés összhangban van a Washington által bejelentett döntéssel.

Az amerikai elnök - megfelelően a korábbi sajtóértesüléseknek - elmondta: az Egyesült Államok teljes importtilalmat vezet be az orosz olaj-, földgáz- és szénimportra. Joe Biden közölte: nem fogjuk támogatni Putyin háborúját - utalva arra, hogy a háború miatt 130 dollár fölé emelkedett a nyersolaj hordónkénti ára. Az olaj ára mindenestre Biden bejelentése előtt is emelkedésnek indult.

Az orosz olaj az Egyesült Államokba érkező összes nyersolajszállítmány mintegy 3 százalékát tette ki tavaly az amerikai Energiainformációs Hivatal adatai szerint. Összességében az orosz olaj és kőolajtermékek behozatala az amerikai összmennyiség mintegy 8 százalékát tette ki.

Az EU egyelőre óvatosabb álláspontot képvisel a kérdésben. Az energiahordozók az új szankciós körbe sem kerültek be, ezzel szemben az Európai Bizottság arra tett javaslatot, hogyan tudnának a közösség országai már jóval 2030 előtt függetlenedni az orosz fosszilis üzemanyagoktól. Az Európai Bizottság REPowerEU elnevezésű javaslata diverzifikálni kívánja a gázellátást, gyorsítani kívánja a megújuló energiahordozók elterjedését, valamint kiváltaná a gázt a fűtésben és az energiatermelésben.

A terv megvalósulása kétharmaddal csökkentheti az EU orosz gáz iránti keresletét már az év vége előtt - emelték ki. Az uniós bizottság nem orosz beszállítóktól szerezné be, egyúttal növelné a biometán, a megújuló hidrogén, valamint a cseppfolyósított gáz importját, ezzel egyidejűleg csökkentené a fosszilis tüzelőanyagok háztartási felhasználását. Előmozdítaná az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások és a villamosítás növelését.

A kedden bemutatott javaslatcsomag intézkedéseivel az EU fokozatosan, legalább 155 milliárd köbméter fosszilis gáz felhasználását szüntethetné be, amely megegyezik az Oroszországból 2021-ben importált mennyiséggel. A terv megvalósulása már az év vége előtt véget vetne az Európai Unió egyetlen szállítótól, az Oroszországtól való túlzott függőségének - tették hozzá.

A brüsszeli testület iránymutatást is előterjesztett a tagállamok számára, amelyben megerősítette az árak kivételes körülmények esetén történő szabályozásának lehetőségét. Az uniós állami támogatási szabályok arra is lehetőséget kínálnak a tagállamoknak, hogy rövid távú támogatást nyújtsanak a magas energiaárak által érintett vállalatoknak, és közép- és hosszú távon segítsenek csökkenteni kitettségüket az energiaárak ingadozásának.

 
Közölték: az uniós bizottság áprilisig olyan jogalkotási javaslatot kíván benyújtani, amely előírja, hogy az EU-ban minden év október 1-jéig a gáztározókat kapacitásuk legalább 90 százalékáig fel kell tölteni. A javaslat magában foglalja a töltési szintek nyomon követését és betartatását, valamint a tagállamok közötti, megosztást biztosító szolidaritási megállapodások kiépítését. A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság folytatja a gázpiac vizsgálatát, válaszul az üzemeltetők, különösen az orosz Gazprom esetleges versenytorzulásaival kapcsolatos aggodalmakra.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató