2022. július 04. - Ulrik
EUR : 398.74
USD : 381.24
Időjárás ikon35°21°

Csernobil összes nukleáris létesítménye áramellátás nélkül maradt az ukránok szerint

Az Energoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat állítása szerint Csernobil összes nukleáris létesítménye áramellátás nélkül maradt.

Az Energoatom Telegram-csatornáján szerdán közzétett közlemény azt írja, hogy a csernobili atomerőmű és Kijev közötti, 750 kV-os nagyfeszültségű vezetéket „a megszállók által okozott károk következtében mostanra már lekapcsolták”.

Az Energoatom szerint emiatt akár radioaktív anyagok is kerülhetnek ki a csernobili atomerőműből, mert nem tudják lehűteni a kiégett nukleáris fűtőelemeket.

Az orosz csapatok által megszállt erőmű áramellátásának helyreállítása sikertelen volt, mert harcok folynak a környéken. Azt írták, hogy a harcok lehetetlenné tették az erőműhöz vezető nagyfeszültségű távvezeték azonnali helyreállítását.

Az Energoatom azt írja, Csernobilban mintegy 20 ezer kiégett fűtőelemet tárolnak, és ezek a fűtőelemek folyamatos hűtést igényelnek. „Áramellátás nélkül azonban a szivattyúk nem üzemelnek. Ennek következtében a hűtőmedencék hőmérséklete megemelkedik, gőz képződik, és radioaktív anyagok kerülnek a vízbe” – áll a közleményben.

Az 1986-ban bekövetkezett súlyos nukleáris baleset helyszínét nemrég elfoglalták az orosz erők. Bár az erőmű már nem működik, Csernobilt soha nem hagyták el teljesen, és továbbra is folyamatosan felügyelni kell. Napjainkban is körülbelül 2400 ember dolgozik a helyszínen: tudósok, technikusok, szakácsok, orvosok és egyéb kisegítő személyzet, valamint az ukrán nemzeti gárda. Oroszország azt állítja, hogy az ukrán gárdával közösen biztosították a helyszínt, de Ukrajna vitatja ezt, és azt állítják, minden az orosz csapatok ellenőrzése alatt van. A BBC szerint a Csernobilban dolgozó több száz ember már napok óta nem hagyhatta el a területet.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kedden azt közölte, hogy a csernobili radioaktívhulladék-tároló létesítményeket figyelő rendszerek már nem továbbítanak adatokat az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezete felé.

(Reuters)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató