2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

„Helyesen cselekedtem” – nem bánja tettét a háborús jelképpel dobogóra álló orosz

Nagy port kavart Ivan Kuljak orosz tornász tette a dohai világkupaversenyen: a korláton harmadik helyen végző 20 éves sportoló háborús szimbólummal a dresszén állt fel a dobogóra aranyérmes ukrán riválisa mellé. A sportoló a heves reakciók és a Nemzetközi Tornaszövetség által belengetett fegyelmi eljárás ellenére úgy gondolja, helyesen cselekedett.

ƒ„Azt mondták, hogy tegyek valamit a zászló helyére. Ezt megtettem. Mindent, amit lehetett, megtiltottak. Csak meg akartam mutatni, hogy honnan jövök – idézte a 20 éves tornászt a Telegram. – Nem tartottam a következményektől. Nem akartam semmi rosszat okozni. A „Z” jel azt jelenti, hogy ƒa »győzelemért«, a »békéért«. Az ukrán versenyzők csúnyán bántak velünk – ők kezdték belekeverni a politikát, mozgalmat indítottak. Ezután csak annyit tettem, hogy rátűztem a dresszemre ezt a jelképet.”    

A korábban sorkatonai szolgálatot teljesítő Ivan Kuljak nem helyeselte, hogy az ukrán sportolók zászlóval éltették a hazájukat a dobogón.

„Zászlóba bugyolálva jöttek ki, és azt kiabálták a pódiumon, hogy »Éljen Ukrajna!«. A szabályok szerint ez nem megengedett, ők mégis megtették. Ráadásul a kizárásunkat is követelték, annak ellenére, hogy mi nem tettünk semmi rosszat. Úgy gondolom, hogy helyesen cselekedtem.”  

Hétfőtől az orosz és fehérorosz sportolók nem vehetnek részt a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) versenyein, így Ivan Kuljak vasárnap megragadta az utolsó alkalmat arra, hogy állást foglaljon az Oroszország és Ukrajna közti háborús helyzetet illetően: az orosz tankokra és katonai járművekre felfestett, valamint a háborút támogató orosz politikusok által is használt Z betűt ragasztott a dresszére a dohai világkupaversenyen, és így állt fel a dobogóra az eredményhirdetésnél az aranyérmes ukrán Illja Kovtun (és a második helyezett kazah Milad Karimi) mellé.

A nemzetközi szövetség hétfőn jelezte, „megdöbbentő viselkedése” miatt fegyelmi eljárást indít az orosz sportolóval szemben.

 

(NSO)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató