2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Lehet népszavazás az ellenzék két kérdéséről - legkorábban augusztusban

Megszámolták a Karácsony Gergely kezdeményezte két népszavazási kérdéshez leadott aláírásokat, és mindkettőnél megvan az előírt 200 ezer érvényes aláírás, hivatalos döntés délután várható – értesült a hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy lehet referendum a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék ügyében, de az biztos, hogy csak nyáron, vagy még inkább ősszel.
 
Délután 4 órára hívták össze a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülését, ahol a Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett népszavazási kérdések kiírásához szükséges aláírások ellenőrzésének eredményéről döntenek.

A két kérdés:

- Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

- Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A hvg.hu úgy értesült, hogy a mindkét kérdésben összegyűlt az előírt, minimálisan szükséges 200-200 ezer aláírás, így a két referendum elvileg elrendelhető. Információikat NVB-s forrásaik is megerősítették, mondván: az aláírások ellenőrzését végző Nemzeti Választási Irodától (NVI) kapott előzetes tájékoztatás alapján 

összegyűlt elegendő ajánlás, így az NVB délután már csak jóváhagyó határozatot hozhat, a döntés csupán formai.

A hírt a kezdeményező Karácsony Gergely környezetében a hvg.hu kérdésére nem cáfolták, de megjegyezték, hogy hivatalos döntés délután lesz róla. Karácsony és más ellenzéki politikusok január 21-én adták le az összegyűlt aláírásokat a kér kérdéshez, összesen mintegy 470 ezret, az NVI pedig január 27-én kezdte meg ezek tételes ellenőrzését, és most végeztek vele.

Az ellenzék szerette volna, hogy az általuk "rendszerváltónak" nevezett referendum két kérdéséről még az április 3-i országgyűlési választással, illetve a kormány ezzel együtt tartott "gyermekvédelmi" népszavazássával egyidőben lehessen véleményt mondani, de a különféle eljárási és jogorvoslati határidők miatt erről a lehetőségről az ellenzék már akkor lecsúszott, mikor leadta a 470 ezer szignót.

Az eljárásrend azután is hosszadalmas, miután ma az NVB megállapítja az aláírásgyűjtés eredményességét:

- Az NVB jóváhagyó határozatának jogorvoslati határideje (5 nap)

- Az esetleges jogorvoslati kérelem elbírálása a Kúrián (max. 5 nap)

- Az Országgyűlés elnökének tájékoztatása (max. 8 nap)

-Az Országgyűlés elnöke bejelenti a kezdeményezést az ülésen (legközelebbi ülésnap)

- Az Országgyűlés elrendeli a népszavazást (max. 30 nap)

- Az Országgyűlés határozatának közzététele a Magyar Közlönyben (max. 8 nap)

- Az Országgyűlés döntése elleni újabb jogorvoslati határidő (15 nap)

- Az esetleges jogorvoslati kérelem elbírálása az Alkotmánybíróságon (max. 30 nap)

- A köztársasági elnök kitűzi a népszavazást (max. 15 nap)

- A népszavazás napja (a kitűzéstől számított 70-90 nap)

Ha minden határidőt maximálisan kimerítenek a folyamatok, akkor október második hetében lehet az ellenzéki népszavazás, de legjobb esetben is csak valamikor augusztusban, de ez nagyban függ a választástól is, hiszen vélhetően már éppen az új összetételű Országgyűlésnek kellene elrendelnie a népszavazást, amely várhatóan csak májusban ül majd össze, így a legvalószínűbb egy októberi dátum a referendumok megtartására. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató