2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Vitalij Klicsko: Ha bekerítik Kijevet, egy-két hétig tudunk kitartani

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester interjút adott a CNN-nek, amelyben azt mondta: ha az oroszok teljesen be is kerítenék Kijevet, utána egy ideig még tudnák tartani a fővárost.

A városvezető közölte, hogy a város elvágása esetén egy-két hétig még mindenképpen ki tudnának tartani, ehhez van elegendő ellátmány a városban. Hozzátette azt is, hogy orosz oldalról nézve „semmi értelme” nincs a háborúnak, az ukránok azonban „az országukat, városukat, családjukat és a jövőjüket” védik, ezért kell kitartaniuk. 

A kijevi főpolgármester arra is reflektált az interjúban, hogy Lengyelország közvetve vadászrepülőket ajánlott fel Ukrajnának. A lengyelek az amerikaiak számára tették azt a javaslatot, hogy átadják a vadászgépeiket, ha ők utána egy németországi légibázison keresztül Ukrajnába viszik a gépeket.

A javaslatot azonban a Pentagon visszautasította, mondván „nem hiszik, hogy Lengyelország javaslata végrehajtható”, mivel „az egész NATO-szövetség számára” komoly veszélyt jelentene, ha ezek a gépek berepülnének Ukrajnába. Vitalij Klicsko ezzel kapcsolatban most azt mondta: szükségük van fegyverekre és támogatásra, köztük a lengyelek vadászrepülőire is, és azt kérte, hogy az amerikaiak segítsenek ebben. 

Készek vagyunk harcolni. Kérlek, segítsetek nekünk

– mondta az interjúban. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató