2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zelenszkij a komikus eldöntötte: Kijevet csak úgy tudják elfoglalni az oroszok, ha porig rombolják

Az orosz invázió óta körülbelül 1300 ukrán katona halt meg az ukrán elnök szerint. Volodimir Zelenszkij szombati, Kijevben tartott sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy csak pénteken 500-600 orosz katona adta meg magát. Ezt a sajtótájékoztatóról tudósító Guardian és a BBC se tudta ellenőrizni.

Korábban beszélt arról is, hogy az oroszok évtizedek óta nem látott veszteségeket szenvednek.

A szombat délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, Kijevet csak úgy tudják elfoglalni az oroszok, ha porig rombolják.

Azt is üzente az orosz katonáknak, hogy még ha átmenetileg sikerül ukrán városokat elfoglalniuk, az emberek elméjét, gondolkodását nem lehet elfoglalni.

Arról is beszélt, hogy bármilyen béketárgyalást tűzszünetnek kell megelőznie, de szerinte az orosz és az ukrán tárgyalásokon a kölcsönös ultimátumintézés helyett konkrét dolgokról kezdtek el beszélni.

Az ukrán elnök azt mondta, továbbra is nyitott arra, hogy Putyin orosz elnökkel beszéljen, és szerinte egy ilyen találkozó Jeruzsálemben lehetne, az izraeli miniszterelnök társaságában. Szerinte Naftali Bennett részvétele pozitív hatással lehet az esetleges békefolyamatra. Ez ugye azért is érdekes, mert pénteken olyan nem hivatalos hírek jelentek meg, amik szerint az izraeli miniszterelnök azt javasolta az ukrán elnöknek, hogy adja meg magát. Ezt az ukránok és az izraeliek is tagadták.

Megismételte, hogy a Nyugatnak sokkal többet kellene tennie a háború befejezéséért.

Beszélt arról is, az oroszok elvitték Melitopol polgármesterét, Ivan Fedorovot. Az akcióról egy térfigyelő kamera felvételt is készített. „Elraboltak egy embert, elviszik egy cellába, megkínozzák, aztán megölik” – feltételezte, és azt mondta, „szégyelljék magukat, ez a demokrácia elleni bűntett, ez egyszerű terrorizmus”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató