2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába, ezért a magyar miniszterelnök nem megy Kijevbe tárgyalni

Értesülések szerint Csehország, Lengyelország és Szlovénia vállalta, hogy fegyvereket szállít Ukrajnába, ennek a részleteit beszélik meg kedden Kijevben az ukrán vezetéssel. Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába, ezért a magyar miniszterelnök nem vesz részt a tárgyaláson - olvasható az Origo honlapján.

A keddi keltezésű cikkben azt írták, hogy a varsói kormányfői hivatal szerint Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes utazik Kijevbe, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel - írta meg az MTI.

 

Orbán Viktor nem vesz részt a tárgyalásokon, mivel - ahogy a miniszterelnök ezt többször is megerősítette már - Magyarország nem szállít fegyvereket, és nem küld katonákat Ukrajnába - írta a portál, hozzátéve: a magyar kormány célja, hogy Magyarország semmilyen körülmények között ne sodródjon bele a háborúba, a kormány a béke helyreállításáért dolgozik.   

Kiemelték, hogy a magyar kormány a háború kirobbanásának pillanatától deklarálta, hogy nem fog katonákat küldeni és fegyvereket szállítani Ukrajnába, hiszen nem szabad megengedni, hogy Magyarország egy háborúba sodródjon.   

Emlékeztettek: az Origo részletesen foglalkozott az elmúlt hetekben azzal, hogy "baloldali politikusok szinte egymásra licitálva beszéltek arról, hogyan kellene Magyarországnak beavatkozni a háborúba." Márki-Zay Péter ellenzéki kormányfőjelölt a Partizán című YouTube-műsorban katonák küldéséről, az ATV-ben fegyverszállításról beszélt, Gyurcsány Ferenc volt honvédelmi minisztere, Juhász Ferenc és uniós képviselője, Rónai Sándor is fegyvereket szállítana Ukrajnába, a Jobbik alelnöke pedig egy múlt heti lakossági fórumon azt mondta, a katonáknak az a dolga, hogy harcoljanak, ha kell, és így magyar hivatásos katonákat is küldene Ukrajnába - áll a cikkben.   

Kitértek arra is: Szijjártó Péter külügyminiszter - miután az oroszok a lengyel határ közelében is bombáztak - arról beszélt, ez is mutatja, milyen súlyos kockázatokkal jár a fegyverszállítás puszta emlegetése is.   

Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette: a magyar kormány célja a béke, minden eszközzel el kell kerülni a háborút, a fegyverszállítás a kárpátaljai magyaroknak súlyos károkat okozna, és az ország is háborúba sodródhatna - olvasható az origo.hu oldalon.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató