2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Zelenszkij: közeledik a győzelmünk, menekülnek az oroszok a harcmezőről

Hétfőről keddre virradó éjjel is beszédet mondott Volodimir Zelenszkij Ukrajna „szabad népéhez”, amely „egyre közeledik a győzelmünk és Ukrajna békéje felé”. Az ukrán elnök szerint az elmúlt közel három hétben több veszteséget szenvedtek az oroszok, mint a csecsenföldi háborúk évei alatt.

„Ahogy korábban, úgy az ellenség most is zavarban van. Nem számítottak ekkora ellenállásra. Elhitték a propagandájukat, ami évtizedek óta hazudik rólunk. Még mindig nem tudták összeszedni magukat, de már kezdik felfogni, hogy semmit nem fognak tudni elérni a háborúval. Tudják ezt a katonáik és a tisztjeik is, ezért menekülnek a harcmezőről, és hagyják hátra az eszközeiket” – mondta Ukrajna elnöke, aki hozzátette:

„Valójában ma az orosz csapatok a hadseregünk fegyverszállítói lettek. Még a legrosszabb rémálmukban sem tudták elképzelni ezt.”

Zelenszkij azt ígérte, felelősségre vonják a háború bűnöseit, eljuttatják a három napja blokkolt segélyszállítmányukat Mariupolba, és arra kérte az egyelőre nem támadott városok lakóit, indítsák be újra vállalkozásaikat, hogy az élet folyhasson tovább.

Hálás az elnök mindazoknak, akik megmutatják az igazságot

Ukrajna elnöke arra szólította fel oroszul a megszálló katonákat, a túlélésük érdekében adják meg magukat az ukrán csapatoknak: „Ha megadjátok magatokat, úgy fogunk bánni veletek, ahogyan az emberekkel bánni kell. Nem úgy, ahogyan a seregetek bánt veletek, és nem úgy, ahogyan a seregetek bánik velünk.”

Felsorolta az elnök az oroszok háborús veszteségeit is: „Nemsokára a kilőtt orosz helikopterek száma eléri a százas nagyságrendet. Már most elveszítettek nyolcvan hadi repülőt, több száz tankot és több ezer más eszközt.

Tizenkilenc nap alatt több veszteséget szenvedett az orosz hadsereg Ukrajnában, mint két véres és évekig tartó háborúban Csecsenföldön”

– emelte ki Zelenszkij. Az ukrán elnök köszönetet mondott azoknak az oroszoknak, akik „nem hagyják abba, hogy megmutassák az igazságot az embereknek, és harcolnak a dezinformálás ellen”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató