2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Magyarok Nyilai: tizenhét év fegyházra ítélték Budaházy Györgyöt

Tizenhét év fegyházra ítélte az úgynevezett Magyarok Nyilai-perben Budaházy Györgyöt a megismételt elsőfokú eljárásban a Fővárosi Törvényszék. A másodrendű vádlott tizennégy évet, míg a harmadrendű terhelt tizenöt évet kapott. 

A vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni az akkori szocialista-szabaddemokrata kormány politikáját. A szervezet célja az is volt, hogy félelmet keltsen a lakosság egyes csoportjaiban, például Molotov-koktélos támadásokat követtek el az akkor kormányzó pártok, illetve az akkori kormánypárti politikusok ingatlanai ellen.

A vádlottak javarészt tagadták bűnösségüket.

A Fővárosi Törvényszék 2016 nyarán első fokon, nem jogerősen tizenhárom év fegyházra ítélte terrorcselekmény, testi sértés, kényszerítés miatt Budaházy Györgyöt, aki addigra már több évet töltött előzetes letartóztatásban.

A tizenhét vádlott közül tizenötöt terrorcselekmény miatt 5 és 13 év közötti letöltendő szabadságvesztéssel sújtottak.

Az ügyet fellebbezések nyomán másodfokon tárgyaló Fővárosi Ítélőtábla kés hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasította a törvényszéket. A táblabíróság szerint az ítélet megalapozatlan, súlyos ellentmondásokat tartalmaz, és az elsőfokú bíróság nem teljesítette indokolási kötelezettségét.

Elmaradt számos bizonyíték mérlegelése, vádlotti észrevételek értékelése, bizonyos esetekben nem voltak adatok Budaházy György felbujtói magatartására, esetenként még tényállást sem állapított meg az elsőfokú bíróság.

Az ítélőtábla szerint első fokon esetenként törvényellenesen zárták ki a tárgyalásról a nyilvánosságot, sérültek a védelem jogai, amikor egy tárgyalási jegyzőkönyvhöz csak egy-két év elteltével juthattak hozzá az érintettek. A tábla a megismételt eljárásban előírta az elsőfokú bíróságnak az eljárási szabályok tiszteletben tartása mellett egyes bizonyítékok értékelését, tanúk újbóli meghallgatását, de leszögezte azt is: csak a legszükségesebb körben kell megismételni az eljárást. Az ítélőtábla egyúttal minden vádlott kényszerintézkedését megszüntette.


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Gaudi-Nagy Tamás ismét telefonon kereste szerkesztőségünket

Tamás telefonon mondta el nekünk a továbbiakat, hogyan reagálnak erre az elképesztő ítéletre. Hamarosan itt lesz olvasható a közvetítésünkben.

Kiabálás a teremben

Az ítélet kihirdetése után, kiabálás kezdődött a tárgyalóteremben, többek szerint igazságtalanság történt. „A hősöket lecsukják!” – kiabálta valaki, de elhangzott Gyurcsány Ferenc neve is, „aki ellen bezzeg nem emeltek vádat”. Készenléti rendőrök kísérték ki a zúgolódókat, végül már csak a sajtó munkatársai maradtak bent.

Fénykép az ítélethirdetésről

Ítélethirdetés a Fővárosi Törvényszéken 2022. március 16-án.

13 év fegyház volt az első ítéletben

A perben összesen 17 vádlott volt, Budaházy György és még 16 fő.

A Fővárosi Törvényszék első alkalommal, 2016. augusztus 30-án Budaházy Györgyöt és a 16-ból 14 vádlott társát bűnösnek találta – egyéb, kisebb súlyú, járulékos bűncselekmények elbírálása mellett – a legsúlyosabb vádpontban, terrorcselekmény bűntettében.

Akkor Budaházy Gyurit 13 év fegyházra ítélték, és a többiekre is súlyos büntetéseket róttak ki. A másodrendű vádlott 12 év fegyházat kapott, további 4 ember 10-10 évet, egyvalaki 9 évet. A többiek büntetése 5 év és 7 év 10 hónap között alakult. A perben volt még két vádlott, akiknél terrorcselekmény elkövetése nem szerepelt az ítéletben, az egyiküket bűnsegédként elkövetett kényszerítésben, a másikat pedig lőszerrel visszaélésben mondták ki bűnösnek – őket felfüggesztett börtönre ítélték 2016 nyarán.

További vádlottak

A másod-, a harmad- és a nyolcadrendű vádlottat is tíz évnél súlyosabb szabadságvesztésre ítélték. A hatodrendű vádlott másfél év felfüggesztett börtönt kapott.

Feltételesen sem bocsátható szabadlábra

Szerdán reggel kihirdették az új elsőfokú ítéletet az úgynevezett Hunnia-perben, Budaházy György és társai másfél évtizedes ügyében. A Fővárosi Törvényszék a megismételt büntetőeljárásban a következő döntést hozta: Budaházy Györgyöt tizenhét év fegyházra ítélték, feltételesen sem bocsátható szabadlábra. Az eddig előzetesben töltött időt beszámítják.

Gaudi - Nagy Tamás telefonált szerkesztőségünkbe

Döbbenetes ítélet. 17 év Gyurira, 4 évvel súlyosabb mint korábban!

Összesen 104,5 év 15 főre, 2 főt mentettek fel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató