2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Süddeutsche Zeitung: A magyar adókedvezményeket lopott uniós pénzekből finanszírozzák

A lap által megkérdezett Bán Zsófia írónő szerint egyre inkább a késő Kádár-korszakra emlékeztet a magyarországi helyzet.

Március 15-e és a békemenet alkalmából riportot közölt a magyarországi politikai helyzetről a balliberális Süddeutsche Zeitung.

A lap nyomtatott kiadásában megjelent riport a baloldali Jámbor Andrással, az ellenzék józsefvárosi és ferencvárosi jelöltjével kezdődik, akinek a plakátjait az elmúlt időszakban többször is megrongálták. Jámbor elpanaszolja a lapnak, hogy az ellenzéknek gyakorlatilag lehetetlen reklámfelülethez jutnia, mert a fideszes oligarchák az egész piacot uralják. Az egykori városházi tanácsadó szerint a Fidesz sokkal több pénzből kampányol, mint az ellenzék, ráadásul célzott hirdetésekkel árasztja el a közösségi médiát.

A riportot jegyző Cathrin Kahlweit szerint Orbán Viktor fáradhatatlanul azt szajkózza, hogy Magyarország kimarad az ukrajnai háborúból, ami viszont nagyon sokba kerül. A szerző a békemenetre is kilátogatott, megjegyezve, hogy a felvonulásra sokan buszokkal érkeztek a szomszédos országok magyarlakta területeiről, például Erdélyből is. A felvonulók szerint Orbán sokat tesz a gazdaságért, összetartja a társadalmat, és a kisebbségek sorsát is a szívén viseli.

A lap megjegyzi, hogy

a nagyon népszerű családi juttatásokat és adókedvezményeket a magyar kormány részben az ellopott uniós pénzekből finanszírozza.

A szerző figyelmeztet: ezek a pénzcsapok gyorsan elzáródhatnak, ha az Európai Unió alkalmazni kezdi a jogállamisági eljárást.

A Süddeutsche Zeitung cikke szerint az ellenzék március 15-i felvonulásán több tízezren vettek részt. A cikk idézi Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt beszédét, ami szerint ez a választás a legfontosabb esély a jogállam és a demokrácia megmentésére.

Cathrin Kahlweit megkérdezte a magyarországi helyzetről Bán Zsófia írónőt is. A Rio de Janeiróban, külkeres-holokauszttúlélő családba született, a Telex tárcarovatában is publikált Bán Zsófia szerint a magyarországi helyzet egyre inkább a késő Kádár-korra emlékeztet: a gazdasági biztonság ugyan adott, de egypártrendszer van, oligarchák és kleptokraták uralják a közéletet, és korlátozott a média- és szólásszabadság.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató