2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Zelenszkij: Scholz kancellár, bontsa le ezt a falat!

Az amerikai után a német törvényhozás előtt szónokolt az ukrán elnök – állva tapsolták.

Amerikai kongresszusi szónoklata után a német törvényhozásnak mond beszédet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akit ezúttal is álló tapssal köszöntöttek. Kezdésként a berlini fal párhuzamát felhozva azt mondta, ma is fal választja el egymástól Európa szabad és nem szabad felét – számol be a France24 nyomán a mandiner.hu.

Míg az amerikai képviselőknek Martin Luther Kinget és a szeptember 11-i terrortámadásokat idézte, Németországban a második világháborúra utalva felrótta a politikusoknak, hogy mindig azt mondják, sosem engedhetjük, hogy megismétlődjön, de „látjuk, hogy ezek a szavak mit sem érnek” 

Azt mondta, Európában még mindig a fal mögé rejtőznek, és nem látják tőle, min mennek keresztül Ukrajnában.

Arra kérte Scholz kancellárt, bontsa le ezt a falat.

„Legyen olyan vezetője Németországnak, amilyet megérdemel, hogy az utódai büszkék legyenek önre. Támogassa a szabadságot, támogassa Ukrajnát, állítsa meg a háborút, segítsen nekünk megállítani ezt a háborút!”

Az ukrán elnök felrótta a képviselőknek, miért nem érvényes a mostani helyzetre, amit annyiszor elmondtak az elmúlt 80 évben, hogy „soha többé” nem ismétlődhet meg az, ami korábban történt. Kritizálta a németeket,  amiért addig ragaszkodtak az orosz üzleti kapcsolataikhoz, hogy egy hidegháború közepén találtuk magunkat.

Zelenszkij emellett kevesellte a szankciókat is,

szerinte sok cég még mindig túl szorosan kapcsolódik Oroszországhoz.

Megemlítette azt is, hogy nem hagyták Ukrajnát csatlakozni a NATO-hoz, és most az EU-csatlakozás kérdését is halogatni próbálják.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató