2022. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 384.08
USD : 369.02
Időjárás ikon25°15°

A lengyelek totális orosz kereskedelmi tilalmat kérnek az EU-tól

Lengyelország azt javasolta az Európai Uniónak, hogy vezessen be teljes kereskedelmi tilalmat Oroszországgal szemben

– jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök a Reuters által ismertetett nyilatkozatában.Lengyelország azt javasolja, hogy a szankciócsomagot a lehető leghamarabb egészítsék ki kereskedelmi blokáddal, beleértve a tengeri kikötőket, illetve a szárazföldi kereskedelem tilalmát is. „Oroszország kereskedelmének teljes elvágása még inkább arra kényszerítené Oroszországot, hogy mérlegelje, nem lenne-e jobb, ha abbahagyná ezt a kegyetlen háborút” – mondta Morawiecki.

Lengyelország felhívása, hogy Moszkva keményebb gazdasági következményekkel számoljon az ukrajnai invázió miatt, azután hangzott el, hogy az EU tagállamai a héten megállapodtak az Oroszország elleni negyedik szankciócsomagról. A részleteket nem hozták nyilvánosságra, de a francia elnökség közölte, hogy Oroszország „legnagyobb kedvezményes kereskedelmi státuszát” visszavonják.

Morawiecki a hét elején Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnökkel együtt vonattal érkezett Kijevbe, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozzon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató