2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kálomista szívesen látja Ferencet az Elk*rtuk-perben – “Gyurcsány Ferenc is ott ül majd a tanúk padján, de legalább már a bíróságon”

A Medián függetlenségét éppen most bizonyítja be az igazgatója, Hann Endre ugyanis március tizedikén adott be keresetet a bírósághoz a Megafilm Kft. tavaly októberben bemutatott, az Elk*rtuk címet viselő produkciója ellen. Kálomista Gábor szerint filmjük fikciós, de örül a pernek, mert mint mondta, így Gyurcsány Ferenc is megjelenthet a bíróságon, méghozzá a tanúk padján, ahol nem hazudhat.

Hann a keresetben azt sérelmezi, hogy a filmben Endre néven szereplő karaktert az ő saját fényképével hirdették a sajtónyilatkozatokban, a film trailerében és egyéb promóciós anyagokban. A polgári perben hárommillió forint sérelemdíj megállapítását kérik a bíróságtól. Az Indexnek Kálomista Gábor úgy fogalmazott: ismeretei szerint játékfilmen még sohasem kérték számon bíróság előtt a személyiségi jogok megsértését.

Mi azt állítjuk, hogy ez egy valós történeten alapuló politikai krimi. Nyilván vannak benne a film dramaturgiája szempontjából fontos fikciós szálak is. Természetesen nem voltunk ott a titkos megbeszéléseken, de mindaz, amit a 2006-os események történetéből filmesként le tudtunk szűrni, az ismereteink alapján nagyon közel áll a valósághoz

– mondta el az Indexnek az alperes Megafilm Kft. producere, aki továbbra is hangsúlyozta, hogy az Elk*rtuk nem oknyomozó dokumentumfilm. Kálomista leszögezi: a keresetről szóló értesítést csütörtökön kapták meg, tehát amikor arról beszélt a sajtóban, hogy egyetlen ellenük kezdeményezett jogi lépésről sem tud, akkor még ez is volt a helyzet.

 

Magyarországon bárkinek jogában áll bírósághoz fordul, ha úgy érzi, hogy sérelem érte. Ebben az ügyben alperesként semmit sem kell bizonyítanom, ha az ügy egyáltalán eljut a tárgyalásig, a felperesnek kell bizonyítania az állításait. Ha jól tudom, a Gucci-film miatt is felháborodtak a család tagjai, de nem pereltek, és A korona című film miatt sem indított bírósági eljárást a brit uralkodócsalád

– sorolja a legutóbbi filmes példákat. Hann egyébként a keresetben azt sérelmezi, hogy a filmben Endre néven szerepelő karaktert az ő saját fényképével hirdették a sajtónyilatkozatokban, a film trailerében és egyéb promóciós anyagokban.

A polgári perben hárommillió forint sérelemdíj megállapítását kérik a bíróságtól. Kálomista azonban továbbra is fenntartja, hogy a filmben szereplő archív felvételek valóságosak, és a forgatókönyvet is komoly kutatómunka előzte meg, de újra leszögezi, hogy egy politikai krimit készítettek. Azt a bíróság fogja megállapítani, hogy a thriller alkalmas-e a jó hírnév megsértésére, de véleménye szerint ez a jogi kategória értelmetlen egy fikciós filmre vonatkozóan.

A per egyébként nem rontotta el a kedvét.

Mint mondja:

Rengeteg tanút kell majd beidézni, Gyurcsány Ferenc is ott ül majd a tanúk padján, de legalább már a bíróságon. Sokat fogunk még beszélni erről a tárgyalásról a nagy nyilvánosság előtt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató