2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Betiltotta egy brazil bíró a Telegram nevű közösségi oldalt, Bolsonaro tiltakozik

A brazil legfelsőbb bíróság egyik tagja elrendelte a Telegram üzenetküldésre szolgáló alkalmazás felfüggesztését az országban helyi idő szerint pénteken arra hivatkozva, hogy a szolgáltató többszöri felszólításra sem tesz eleget brazil bírósági határozatoknak és nem felel meg az ország törvényes előírásainak.

A döntést Jair Bolsonaro brazil elnök elfogadhatatlannak nevezte.

Alexandre de Moraes főbíró arra hivatkozva döntött a Telegram betiltásáról, hogy a szolgáltató nem törölt olyan fiókokat, amelyek félretájékoztatnak.

Pavel Durov, a Telegram alapítója és elnök-vezérigazgatója elnézést kért a vállalat „hanyagságáért”, és pár nap haladékot igényelt a bíróságtól, hogy megfeleljenek az előírásoknak.

Jair Bolsonaro, az ország jobboldali elnöke elfogadhatatlannak nevezte a bíró döntését, amely szerinte veszélyezteti a brazilok szabadságjogait.

„A bíró nem az ellen a 2-3 ember ellen lépett fel, akinek a fiókját szerinte zárolni kellene, hanem 70 millió embert érintő döntést hozott. A szabadságunk forog kockán” – hangoztatta az elnök, aki idei újraválasztási kampányában erőteljesen támaszkodik a Telegramra a választók megszólításában.

A bíró 24 órát adott a brazil távközlési hatóság vezetőjének a Telegram elérhetetlenné tételére, egyúttal a Google-t és az Apple-t is utasította:

alkalmazás-áruházaikban akadályozzák meg, hogy Brazíliából elérhető legyen az applikáció.

A Telegram felfüggesztése a döntés értelmében mindaddig érvényben marad, míg a cég nem hajtja végre a korábbi bírósági döntéseket, nem fizeti be a rá eddig kirótt büntetéseket, és nem jegyezteti be a bíróságon a helyi képviselőjét.

A titkosított üzenetküldést lehetővé tevő Telegram a Reuters hírügynökség szerint a félretájékoztatás melegágya. Februárban Németországban a hatóságok 64 fiók törlését rendelték el, és az applikáció a bírálatok kereszttüzébe került, mert oltásellenes szélsőségesek a Telegramon terjesztik információikat és szerveztek olyan tiltakozásokat, amelyek aztán erőszakba torkolltak.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató