2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ujhülye: Fel kell mondani a debreceni oltóanyaggyár orosz szerződéseit!

A szocialista politikus szerint Debrecenben csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével rendelkező vakcinákat kellene előállítani.

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy mondja fel a debreceni oltóanyaggyár orosz szerződéseit és ott az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével rendelkező vakcinákat állítsanak elő – közölte a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap az MTI-vel.

Ujhelyi István követelését indokolva úgy fogalmazott, az orosz háborús beavatkozás eszkalálódása és a nyugati szankciók egyre bővülő sora miatt az európai engedéllyel nem rendelkező, a „Putyin fémjelezte orosz állam által kínált vakcina” a jövőben „égetni fogja a markát annak, aki a kezében tartja”. Az ellenzéki politikus szerint az orosz oltóanyag magyarországi gyártásának ezért csakis egyetlen indoka lehet: a „Fidesz felsővezetőinek magánbiznisze”.

„A debreceni oltóanyaggyárat ugyanis nemcsak Putyin sötét árnyéka lengi körül, de a mutyi szaga is” – közölte Ujhelyi István, majd hozzátette, úgy tudják, „közpénzmilliárdokat csoportosítottak át az intézmény létrehozására, amelynek végső számlája valahol 50 milliárd forint felett várható”. Az MSZP EP-képviselője emlékeztetett, korábban közérdekű adatigénylést nyújtott be több minisztériumhoz annak érdekében, hogy megismerhesse a beruházás részleteit, a finanszírozás pontos hátterét, azonban megkereséseire nem kapott válaszokat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató