2022. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.5
USD : 369.4
Időjárás ikon19°13°

Kész megegyezni a nyelvi kérdésekben Zelenszkij

Az Oroszországgal folytatott tárgyalások során ez a téma is felvetődött.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Szuszpilnének adott interjújában kitért arra, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalások során felmerült témaként az orosz nyelv joga, valamint a nemzeti kisebbségek kérdése.

Zelenszkij elmondta:

kész megegyezni Oroszországgal ezekben.

Elmondása szerint ezeket a kérdéseket Oroszországon kívül Magyarország is felveti – idézi az ukrán elnököt a Karpat.in.ua.

„Úgy gondolom, hogy ilyen dolgokban meg tudunk egyezni, és ezeknek emberieknek kell lenniük. Nem lehet követelőzni, mondván »Nézzék, vannak ilyen kisebbségeink«. 

Mi már nem kisebbségeknek, hanem közösségeknek nevezzük őket.

És azt mondják: »Voltak iskoláik, ahol magyarul, oroszul beszéltek«. Ez mind az egyenlő hozzáállás, tisztelet kérdése. Beszélünk ilyen dolgokról, és úgy gondolom, hogy az ilyen dolgok normálisak” – jelentette ki.

Ukrajna csatlakozott a Nemzeti Nyelvi Intézmények Európai Szövetségéhez

Előző nap kiderült továbbá az is, hogy Ukrajna csatlakozott a Nemzeti Nyelvi Intézmények Európai Szövetségéhez, amely hivatalosan is támogatja a többnyelvűséget és a kisebbségi nyelvek tiszteletét. Ezt Tarasz Kreminy nyelvi ombudsman jelentette be.

„Ma az Ukrajnáért folytatott harc frontja egyben az ukrán nyelv honosításának frontja is. 

Ezért nagy megtiszteltetés számunkra, hogy csatlakozhatunk a nyelvi intézmények kontinentális családjához. Az EFNIL-tagság lehetővé teszi Ukrajnának, hogy stratégiát alakítson ki az ukrán nyelv mint az EU jövőbeli nyelvének törvényi védelmére”  – mondta el.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna számára jelenleg nagyon fontos Európa vezető nyelvi intézeteinek támogatása – írja a Korrespondent.net.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató