2022. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 386.01
USD : 367.73
Időjárás ikon27°10°

Az amerikai baloldal segíti Bajnaiék adatgyűjtő cégeit

A Datad.at észt ágának az igazgatója az a Laura Quinn, aki korábban Joe Biden tanácsadója, valamint Al Gore egykori demokrata alelnök kabinetfőnök-helyettese is volt – számol be az Index.

Bajnai Gordon és Ficsor Ádám cégcsoportja, amelynek legfontosabb alkalmazottai mind a progresszív demokraták közül kerültek ki, ezer szállal kötődik az amerikai Demokrata Párt balszárnyához – számol be az Index a cikksorozata legújabb írásában. A DatAdat tevékenységét nemigen hirdetik, a kliensek egymásnak ajánlják a vállalatot. A datadatos cégháló észt fiókcégei nemcsak azért érdekesek, mert  a balti államban könnyen meg lehet kerülni a GDPR betartását, és szabadon felhasználni a választóktól – akár illegálisan – begyűjtött adatokat is. Az így szerzett adatokkal akár az áprilisi választások eredménye is befolyásolható lehet, ami már a hazai szabályozás megszegését jelentené.

Soros György egymillió dolláros adománya jelentette a kezdőtőkét

Az egyik észtországi cégnek, a Datapraxis OÜ-nek Szigetvári Viktor, Bajnai korábbi kabinetfőnöke mellett amerikai vezetői is vannak. A vállalat igazgatója az a Mark Steitz, aki korábban úgynevezett targetálási rendszert tervezett Bill Clinton demokrata elnök 1992-es kampányához. A Datad.at észt ágának az igazgatója pedig az a Laura Quinn, aki korábban Joe Biden vezető kommunikációs és gazdaságpolitikai tanácsadója, valamint Al Gore egykori demokrata alelnök kabinetfőnök-helyettese is volt. Emellett pedig vezetői pozíciót töltött be a Demokrata Párt több elnöki kampányában is.

Steitz és Quinn közös érdekeltsége a Catalist LLC., ami egy 2006-ban a progresszív választási kampányok segítésére alapított amerikai cég. A Catalist elindításához Soros György egymillió dolláros adománya jelentette a kezdőtőkét, de a szintén az üzletemberhez köthető Tides Alapítvány is támogatta a vállalatot. Ez utóbbi szervezetről az amerikai adóhatóság kiderítette, hogy Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa és más alapítványok elosztóként használták, hogy a Tides saját nevén továbbítsa adományaikat az általuk preferált civil szervezeteknek. Mindezen felül, az amerikai Demokrata Pártot támogató Democracy Alliance is jelentős forrásokat biztosított a Catalist LLC-nek,

ami a demokraták kampányainak egyik fő segítője Amerikában.

Benjy Cook, a DatAdat technológiai vezérigazgatója is Demokrata Párt balszárnyához köthető. A 2020-as választáson támogatta a Demokraták Külföldön kampányát, hogy elősegítse az izraeli–amerikai állampolgárok szavazását a választáson, és személyesen kiállt Bernie Sanders jelöltsége mellett is. Cook jelentős szerepet vállalt a jobboldali miniszterelnök, Benjámín Netanjáhú leváltását célzó kampányban is, és máig szaktanácsadója a baloldali Meretz pártnak Izraelben.

Gansperger: Több mint barátság

A Datad.at vezető tanácsadója pedig Avi Rabin Havt, amerikai kampánystratéga, aki a 2020-as választás előtt Bernie Sanders helyettes kampánymenedzsere volt, de korábban olyan prominens demokraták kampányán is dolgozott, mint Al Gore vagy John Kerry. A DatAdatnál nem is titkolják, hogy

az amerikai baloldalhoz kötődnek, és a demokraták érdekeit képviselik.

A felvázolt amerikai kapcsolati háló érdekes megvilágításba helyezi mindazt, ami Gansperger Gyula, a Városháza-botrány egyik kulcsfigurája, Bajnai Gordon volt üzlettársa szájából elhangzott, akiről az egykori miniszterelnök egyébként azt mondta, hogy „régi harcostársak”, és „több van köztük, mint barátság”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató