2022. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 384.58
USD : 363.57
Időjárás ikon22°15°

Elzárná a gázcsapot Jávor Benedek, a baloldal brüsszeli képviseletének vezetője!

Az Oroszországból jövő gáz- és olajimport teljes felfüggesztését követeli Jávor Benedek, a Párbeszéd volt európai parlamenti képviselője, aki jelenleg Karácsony Gergely megbízásából a fővárosi önkormányzat brüsszeli képviseletét vezeti. A Hvg.hu portálon március elsején megjelent írásban Jávor egyértelművé tette, hogy „fájni fognak” Európának is az Oroszország elleni szankciók, de a magas költségeket szerinte az embereknek meg kell fizetni – összegezte az írást az Origo.

Jávor Benedek szerint a legkisebb együttműködést sem szabad vállalni Oroszországgal.

A kooperációt, a kölcsönösen előnyös közös megoldások elvét ezért a biztonságos távolság elve fogja felváltani a politika, a gazdaság, a tudományos együttműködés területén, és mindenhol máshol. A kapcsolatok szétszálazása és elvágása fájdalmas folyamat lesz, és óhatatlanul sodor minket egy új hidegháború korszakába

– fejtegette Jávor.

A baloldali politikus tehát már tényként, szinte célként kezeli, hogy hidegháborús időszak köszönt Európára, így hazánkra is. Ezt követően feltette a kérdést, „mit tehet Európa ebben a helyzetben?” A válasza szerint „az a szomorú igazság, hogy nem túl sokat”. Azt ugyan elismerte, hogy a nyílt, katonai beavatkozást valamennyi mérvadó döntéshozó – érthető és támogatható módon – elutasítja. Azt viszont a baloldal számos más politikusához hasonlóan Jávor is felvetette, hogy Európa nyújthat valamilyen katonai támogatást – fegyverszállítások formájában – Ukrajnának. Ezzel Jávor Benedek is csatlakozott a baloldal hangulatkeltéséhez, amivel Magyarországot belesodornák a háborúba.

 A cikkében újabb és keményebb szankciókat is követelt Oroszország ellen, mert szerinte az addig meghozott uniós intézkedések nem elég hatékonyak.

Hozhatunk, és hoznunk is kell további szankciókat Oroszország ellen, az eddig nem érintett területekre, így az energiapiacokra is kiterjesztve a korlátozásokat. (…) Kiterjedtebb, átfogó gazdasági nyomás kell, amely az energiapiacokat is érinti.

Jávor szerint le kell állítani minden jelentős orosz beruházást az EU-ban, beleértve Paks II.-t, be kell fagyasztani a Gazprom tulajdonjogát négy németországi, egy cseh és egy osztrák föld alatti gáztározója felett a betárazott földgázzal együtt, be kell zárni az olyan intézményeket, mint a Budapestre települt Nemzetközi Beruházási Bank, és le kell állítani az olaj- és gázszállításokat is.

“EZ FÁJNI FOG.”

Ez fájni fog Európának, különösen azoknak az országoknak, amelyek szoros függésben vannak Oroszországgal vagy jelentős üzleti érdekeik vannak. A költségek magasak. Megfizetjük a tanulópénzt azért, mert nem tanultunk a történelemből.

érvelt Karácsony Gergely brüsszeli irodavezetője, Jávor Benedek, aki tehát gyakorlatilag minden orosz energiahordozótól, a földgáztól és a kőolajtól is megfosztaná Európát, így Magyarországot is, valamint leállítaná a paksi atomerőmű bővítését – foglalta össze a HVG.hu-n megjelent okfejtést az Origo.hu..

EGYMÁST ÉRIK A VESZÉLYES ÉS FELELŐTLEN ÖTLETEK A BALOLDALON

Ismert, hogy az elmúlt hetekben több baloldali politikus is arról beszélt, hogy fegyvereket kellene küldenünk Ukrajnába, illetve le kellene állítani az orosz gázimportot és a Paks 2 beruházást. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt több fórumon és interjúkban is azt követelte a kormánytól, hogy állítsa le Paks 2 engedélyezési eljárását. Ugyanezt akarja Gyurcsány Ferenc DK-elnök, és felesége Dobrev Klára, valamint Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. A DK európai parlamenti képviselője, Rónai Sándor is azt fejtegette, hogy a paksi bővítés sorsa eldőlt az Ukrajna elleni orosz támadás pillanatában, szerinte az uniós szankciók miatt nem lesz lehetséges a finanszírozása. Ugyancsak a magyar gazdaságra nézve végzetes, nagyon veszélyes ötletepéssel állt elő a baloldali lista másik jelöltje, Kocsis-Cake Olivio is, aki az ATV-ben arról beszélt, hogy szerinte szankciókat kell kivetni az energiahordozókra is, tovább növelve ezzel a folyamatosan emelkedő energiaárakat. A Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott: „Tudja, Oroszország egy energia-nagyhatalom, abból van pénze háborúzni, úgy tűnik, ahogy drágán adja el az energiát. Ezt a forrást el kell tekerni, el kell zárni.”

Forrás: Origo, PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató