2024. június 20. - Rafael
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Az erdélyiek szerint Makizaj náluk sem szívesen látott vendég

Egy erdélyi magyar párt a baloldali miniszterelnök-jelölt erdélyi látogatásával kapcsolatban fogalmazta meg álláspontját.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint Márki-Zay Péter Erdélyben nem szívesen látott vendég. A kisebbik erdélyi magyar párt országos elnöksége az ellenzéki miniszterelnök-jelölt keddi és szerdai erdélyi látogatásával kapcsolatban fogalmazta meg álláspontját csütörtökön.

Az EMNP Gyurcsány Ferenc hatalomszerzési törekvéseinek a trójai falovaként tett említést Márki-Zay Péterről, és kijelentette:

nem kérünk sem a hazugságaiból, sem a határon túli magyaroknak szánt hamis hízelgéséből, sem pedig azokból, akik valójában mögötte állnak”.

 

Az EMNP elnöksége szerint a magyarországi parlamenti választások előtt a magyarországi baloldal erdélyi „elvtársai” aktívvá váltak, Márki-Zay Pétert Marosvásárhelyen Gáspárik Attila „szélsőségesen liberális” színházigazgató, és Markó Béla korábbi RMDSZ-elnök is fogadta.

Az EMNP állásfoglalásra szólította fel Kelemen Hunort. „Elkötelezett híve-e a nemzet határokon átívelő békés újraegyesítési folyamatának, vagy Markó Béla fogalmazza-e meg az RMDSZ valódi és titkolt véleményét, amikor folyamatosan a magyarországi balliberális oldalt támogatva szólal meg?” – tette fel a kérdést. A párt a „Budapest irányába is működő kétszólamúság” kapcsán nyomatékosította: „a balkáni típusú politikai simulékonyság a magyar-magyar kapcsolatokban megengedhetetlen”.

Az EMNP ugyanakkor megállapította: az április 3-i voksolás és referendum nem csupán az Országgyűlés megválasztásáról és gyermekeink védelméről, hanem a teljes Kárpát-medencei magyarság jövőjéről, az eddig elért nemzeti sikerek bebiztosításáról, a béke szavatolásáról és a tartós fejlődés garantálásáról szól.

 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató