2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Kijevi magyar nagykövetség: Alaptalan és sértő az ukrán miniszterelnök-helyettes vádja

Reagált Magyarország kijevi nagykövetsége Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes keddi Facebook-bejegyzésére, amelyben a politikus többek között azt sérelmezte, hogy a magyar kormány nem szállít fegyvereket Ukrajnának. Verescsuk arról is írt, hogy szerinte a magyar kormány retorikája alig különbözik a nyíltan oroszbarát állásponttól, és arra utal, hogy ez azért lehet így, mert Oroszország Magyarországnak ígérhette a Kárpátalját.

A nagykövetség reagálásként azt írta, meglepődve és megdöbbenve olvasták Irina Verescsuk sorait.

„A miniszterelnök-helyettes, az ukrán vezetés többi tagjához hasonlóan, kiváló munkát végez egy olyan tragikus helyzetben, amelyben Ukrajna hősies harcot folytat az agresszió ellen. Ilyen körülmények között érthető a felfokozott érzelmi hangulat. Ugyanakkor ez nem lehet alapja az értelmetlen vádaskodásnak és az alaptalan rágalmazásoknak” – áll a nagykövetség közleményében.

„Miniszterelnök-helyettes asszony összefoglalja, mit nem tesz Magyarország és kormánya Ukrajnáért a jelenlegi helyzetben, és keresi az okokat. Következtetései nemcsak teljesen hamisak és alaptalanok, hanem egyenesen sértőek is, de sajnos ezeket a közhelyeket már régóta sikeresen elültették az ukrán közvéleményben. Különösen szomorú, hogy ezek között a találgatások között – nem először – Kárpátalja és az ott élő magyarok is szerepelnek” – írják.

A nagykövetség ezután rátér arra, hogy Magyarország és a magyar kormány a háború kitörése óta mit tett Ukrajnáért és az onnan elmenekült emberekért.

Magyarország a háború kezdete óta 641 775 ukrajnai menekültet fogadott be, gondozott és nyújtott nekik segítséget, és ez a szám naponta növekszik.

A magyar állampolgárok önkéntes adományainak és a magyar kormány által biztosított forrásoknak köszönhetően állami szervek és humanitárius szervezetek több tízmillió euró értékű, ötezer tonna segélyt és adományt biztosítottak Ukrajnának.


Magyarország továbbra is támogat minden szankciót, amelyet a nemzetközi közösség az agresszor állammal szemben bevezet.


Magyarország támogatja Ukrajna uniós jelölti státuszának megadását.


Magyarország energiaellátással is támogatja Ukrajnát.

„A jelenlegi tragikus helyzet összefogást és egymás töretlen támogatását igényli. Ne keressünk ellenségeket ott, ahol nincsenek” – zárja bejegyzését a kijevi magyar nagykövetség.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató