2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Spekulánsok támadása is közrejátszhatott a 400 forintos euróárfolyamban

Február végéig erősödött a forint, azután a háború hírére zuhanásnak indult.

Rendkívüli kilengések jellemezték a magyar devizát az utóbbi három hónapban – írja a Portfolio. A portál a háború hírére bekövetkező rohamos forintromlást három tényezőnek tudja be. Egyfelől a háború kirobbanása hozott maga után a piacon egy általános, kockázatkerülő hangulatot, ami kedvezőtlenül érintette a feltörekvő piaci eszközöket, ahová a forintot is sorolni szokták.

Nem használt az sem, hogy Magyarország szomszédos Ukrajnával, a harmadik kiváltó oka az elértéktelenedésnek pedig az orosz piacról veszteséggel távozó befektetők spekulációs rohama volt, akik a sérülékeny régióban próbálták visszahozni azt, amit az oroszoknál elvesztettek.

Ezen három tényező összjátékának eredménye lett a 400 forintos euró. Ha azonban némileg elvonatkoztatunk Magyarországtól és azt nézzük, hogy regionális szinten milyen folyamatokat indított be a háború, már valamivel vegyesebb képet kapunk. Például a forint 3 százalékos gyengülése nem tűnik túl durvának, ha mellé vesszük, hogy a zloty is esett 2,6 százalékpontot. Ugyanakkor a cseh korona a forint és a zloty gyengélkedése mellett még erősödni is képes volt, de a portál azt is megjegyzi, hogy a cseh fizetőeszköz hagyományosan stabilabb a korábban említett kollégáinál.

A jövővel kapcsolatban bizonytalan a Portfolio is, ugyan a forint-euró árfolyamot sikerült visszatornászni 370-re, ugyanakkor a háború még nem ért véget, ami azt jelenti, hogy továbbra is a nemzetközi hangulat a legerősebb szabályzóereje az árfolyamoknak.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató