2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Zelenszkij globális tüntetésre szólította fel a világot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz–ukrán háború kezdete óta minden este videóbeszédet intéz a népéhez. A szerda esti videójában azonban inkább a világ többi országához fordult. Arra emlékeztet, hogy csütörtökön, március 24-én már egy hónapja lesz annak, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Zelenszkij ezért felszólította az embereket, hogy csütörtökön világszerte nyilvánosan tiltakozzanak.

„Oroszország háborúja nem csupán Ukrajna elleni háború. Jelentése sokkal szélesebb körű” – fogalmazott Zelenszkij, aki először szólalt meg esti beszédében angolul. „Oroszország háborút indított a szabadság ellen. Oroszország számára ez csak a kezdet.” Az ukrán elnök szerint az oroszok meg akarják mutatni, hogy „csak a nyers és kegyetlen erő számít”, ezért „a világnak meg kell állítania Oroszországot, a világnak meg kell állítania a háborút”.

Zelenszkij ezután utcai tüntetésekre szólított fel minden embert, azt kérve, hogy vonuljanak fel ukrán szimbólumokat viselve. „Menjetek ki az irodáitokból, az otthonaitokból, az iskoláitokból és egyetemeitekről. (…) Menjetek ki a tereitekre, az utcáitokra. Legyetek láthatók, és hallassátok magatokat. Mondjátok, hogy az emberek számítanak, a szabadság számít, az emberek számítanak, a béke számít. Ukrajna számít” – fogalmazott. A teljes beszéd a lent beágyazott Facebook-posztban megtekinthető.

(BBC News)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató