2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A rakétaember most egy akciófilmszerű videóban mutatta meg magát

Az észak-koreai állami televízió videójában Kim Dzsong Un drámai zenére, lassított felvételben vonul, amíg ki nem lövik az interkontinentális ballisztikus rakétát.

Helyi idő szerint péntek délután egy meglehetősen furcsa videót sugárzott az észak-koreai állami televízió – számolt be róla a Gizmodo. A felvétel célja, hogy bemutassa az ország legújabb, nukleáris robbanófejet is szállítani képes interkontinentális ballisztikus rakétáját, a Hwasong-17-et. Csakhogy maga a videó épp erről viszi el teljesen a fókuszt.

A felvétel Kim Dzsong Unt gyakorlatilag úgy ábrázolja, mintha az 1980-as évek egyik akciófilmjének főszereplője lenne. A videó nagy része lassított felvétel, amin a rezsim vezetője megy, az óráját nézi – de nemcsak ő, hanem másik két katonai vezető is –, majd a rakéta – szintén lassított felvételen – kigurul a hangárból. A zenei aláfestés szintén olyan, mintha egy '80-as évekbeli filmet látnánk.

A videó csúcspontja az, amikor útnak indul a rakéta.

A felvétel egészen mulatságos lenne, ha közben nem arról lenne szó, hogy egy olyan fegyvert mutogat Észak-Korea, amivel potenciálisan több millió embert lehetne megölni. Főleg egy olyan helyzetben, amikor a nukleáris feszültség ismét kiújulni látszik az orosz fenyegetés miatt.

Észak-Korea a rakétát még a 2020. októberi katonai parádéján mutatta be, eddig azonban nem lehetett tudni arról, hogy az mennyire képes a repülésre.

A Hwasong-17 egyébként állítólag több robbanófejet is képes magával vinni, vagyis egyszerre több célpontot is el lehet találni vele. Az NK News szerint a szerkezet 1080 kilométert repült, 6200 kilométeres magasságig jutott és nagyjából 71 percet töltött a levegőben. A 2017-ben letesztelt Hwasong-15 ehhez képest jóval szerényebb képességekkel bír (950 km, 4474 km, 53 perc).

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató