2022. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 386.01
USD : 367.73
Időjárás ikon27°10°

Durvulnak a szankciók: kizárták az Európai Év Fája versenyből az orosz tölgyet

„Nem nézhetjük tétlenül az orosz vezetés példátlan agresszióját egy szomszédos országgal szemben” – indokolták a döntést a szervezők.

Kizárták az Európai Év Fája versenyből az orosz indulót, egy 198 éves tölgyfát, amelyet Ivan Turgenyev orosz író ültethetett – írta a New York Times cikkére hivatkozva a szeretlekmagyarorszag.hu. „Nem nézhetjük tétlenül az orosz vezetés példátlan agresszióját egy szomszédos országgal szemben” – indokolták a döntést a szervezők közleményükben.

Hozzátették: „Ez a lépés nem az egyszerű orosz nők és férfiak ellen irányul. Nagyra értékeljük az Orosz Föderáció minden aktív polgárát, aki a szabad civil társadalomért és a természet védelméért küzd.” A lépéssel, azt írják, „az Oroszország elszigetelésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekhez” szerettek volna hozzájárulni annak érdekében, hogy véget érjen a háború.

A döntéssel nem mindenki értett egyet. A brit szervező, Rob McBride például úgy fogalmazott, a fák kapcsok a közös történelmünkben, és jobb lenne, ha ebből a politika kimaradna. „A fák apolitikusak” – fogalmazott.

Az orosz szervező, Szergej Palcsikov a döntésre reagáló levelében azt írta: meglepődéssel és sajnálattal értesültek arról, hogy kizárták a fát, „amelyet a nagy orosz író, Ivan Turgenyev ültetett, és amelyet tavaly év végén egy hurrikán pusztított el, az Önök segítségével pedig másodjára is meghalt”.

A díjat kedden adták át, az év európai fája idén egy 400 éves lengyel tölgyfa lett, amely a szervezők szerint az agresszióval szembeni lengyel ellenállás és az Ukrajnából érkező menekültek szívélyes befogadásának jelképévé vált. A második helyezett egy 250 éves spanyol tölgyfa lett, a harmadik helyet pedig egy 250 éves parafatölgy kapta Portugáliából.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató