2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Makizaj: megnyerjük a választást, belépünk a háborúba Zelenszkij oldalán

Orbán Viktor megszégyenült tegnap Brüsszelben. „Nincs idő tétovázni, egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, kivel vagytok.” – mondta a magyar miniszterelnöknek a hazája szabadságáért harcoló ukrán elnök Zelenszkij.

Orbán Viktor megint szégyent hozott Magyarországra. Mert tényleg ideje lenne oldalt választani: mára egyértelművé vált, hogy 12 éves politikája került a történelem szemétdombjára, ő az, aki elszigetelődött, aki elveszítette szövetségeseit, akire Putyin utolsó csatlósaként tekintenek az EU-ban és a NATO-ban. Úgy van, ahogy Zelenszkij ukrán elnök mondta: itt és most oldalt kell választani. Putyin vagy Európa? Kelet vagy Nyugat? Ezt a választást nem bízhatjuk már Orbánra, erről nekünk kell dönteni április 3-án.

Putyin háborúja egy legyengített, gazdasági válságban lévő, áremelkedésekkel sújtott Magyarországot ért. Mindannyiunk érdeke, hogy a háború mielőbb véget érjen. Ehhez pedig az is kell, hogy Orbán ne finanszírozza tovább Putyin háborúját Paks 2-vel, titkos hitelmegállapodásokkal, az orosz kémbankhoz való ragaszkodással. Az ország biztonságát a NATO és az európai szövetségesi rendszer garantálja. Erről Orbánnak az elmúlt hetekben már legalább háromféle álláspontja volt, hiteltelenné vált külföldön is itthon is. A mi álláspontunk világos: a nyugati szövetségesi rendszer hűséges tagjaként kell megvédenünk Magyarország biztonságát. Ebben Orbán a probléma, a kormányváltás pedig a megoldás.

A gazdasági bajok már a háború előtt velünk voltak, így nem tudja ugyanaz kezelni, aki okozta. Gyújtogatóra nem bízhatjuk a tűzoltást.

Az is bebizonyosodott, hogy Orbán nem kapja meg a gazdasági bajok kezelésére szolgáló, fejenként 1,5 millió forintnyi uniós támogatást. Mi hazahozzuk az európai uniós pénzeket, letörjük az évente százmilliárdokba kerülő inflációt, csökkentjük az ÁFÁ-t és adómentessé tesszük a minimálbért. Az orosz érdekek helyett pedig a magyar érdekeket szolgáljuk a gazdaságban is. Orbán nem a megoldás, hanem a probléma maga. A megoldás a kormányváltás.- írta Márki-Zay.

 

 

Azoknak akiknek nem éri el a 40-et az IQ-ja, idetesszük Orbán Viktor válaszát, így egyértelmű mindenki számára a címünk. Márki-Zay Péter azonnal belépne a háborúba, ha a kiírását ennek fényében nézzük.

Márki-Zay-nak ez nem tetszik:

Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

Elmondta: Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik - húzta alá a sajtófőnök. Ismertetése szerint csütörtökig már félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és hazánk 2 milliárd forintnyi segélyt juttatott el Ukrajnába. 

A kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát.  A magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik - emlékeztetett a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, kiemelve: a kőolaj-finomítókat csak három-négy év előkészítés után lehet átállítani máshonnan beszerzett kőolaj feldolgozására, a jelenleg felhasznált orosz földgázmennyiség pedig fizikailag sem szerezhető be másik forrásból.

Havasi Bertalan megismételte a kormányzati álláspontot, mely szerint Magyarország nem engedheti meg, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg. Ezért minden európai fórumon ahogy eddig, a jövőben is ellenezni fogjuk a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra - mondta.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató